Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2019. február 7., csütörtök (MTI) – Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága megszavazta csütörtökön Donald Trump elnök jelöltjét, William Barrt az igazságügyi minisztérium élére.

A bizottsági voksoláson a 12 republikánus politikus Barr mellett, a 10 demokrata párti szenátor pedig ellene szavazott.

A demokrata párti politikusok azzal érveltek, hogy aggódnak, vajon miniszterként Barr nem befolyásolja-e majd a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkáját, amely a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást hivatott feltárni. A különleges bizottság az igazságügyi minisztérium felügyelete alá tartozik. A demokrata szenátorok amiatti aggodalmuknak is hangot adtak, hogy William Barr esetleg nem járul hozzá a Mueller-vizsgálat dokumentumainak nyilvánosságra hozatalához.

A jelöltről még a szenátus egészének is szavaznia kell, azonban ennek eredménye nem kétséges, hiszen a törvényhozás felsőházában republikánus többség van.
William Barr a kilencvenes évek elején, idősebb George Bush elnöksége idején már volt igazságügy-miniszter, 1991 és 1993 között.

A szenátusi döntés egyébként egy nappal azelőtt született, hogy a képviselőház igazságügyi bizottsága az ügyvezető igazságügyi miniszter, Matthew Whitaker meghallgatását tervezi, éppen a Mueller-bizottság ügyében. A képviselőházi bizottság csütörtökön megszavazta, hogy büntetés terhe mellett idézi be Whitakert, az ügyvezető miniszter azonban közleményben kifogásolta az ügyrendi eljárást, és közölte, hogy nem jelenik meg a bizottság előtt pénteken.

MTI

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.