Hivatalosan is súlyos katasztrófának minősítette Joe Biden amerikai elnök szombaton a Kalifornia államot az utóbbi hetekben sújtó, halálos áldozatokat is követelő heves esőzéseket és áradásokat.

Az érintett települések, köztük az állam fővárosa, Sacramento szövetségi forrásokat is igénybe vehetnek a védekezéshez és a kárelhárításhoz – olvasható a Fehér Ház weboldalán is megjelent közleményben.

Az áradások és az azokat követő földcsuszamlások december végén kezdődtek a térségben, legalább 19 halálos áldozatot követeltek, néhány helyről áramkimaradásokról is beszámoltak, sok út pedig járhatatlanná vált.

ReklámTas J Nadas, Esq

Szombaton újabb heves esőzéseket és havat jelentettek az államból, és az országos meteorológiai szolgálat szerint a jövő hét elején további viharokra lehet számítani.

A San Franciscó-i öböl északi részére viharjelzést adtak ki.

Vihar utáni áradások Kaliforniában

Kalifornia déli részének egyes településein kötelező kitelepítést rendeltek el a hirtelen lezúduló nagy esők okozta áradásveszély miatt, attól tartva, hogy megismétlődik a 2018-as, 23 emberéletbe kerülő sárlavinaomlás és földcsuszamlás.

A San Franciscó-i öbölben január 4-én óránként 130 kilométeres szelet mértek, és másnap virradóra több mint százezer háztartás volt áram nélkül a leszakadó vezetékek miatt. A földcsuszamlások és sziklaomlás veszélye miatt a tenger menti autópálya egy szakaszát lezárták.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.