A Széchenyi-díjas biológus abban a munkacsoportban kezdett el dolgozni, amely a jelenlegi koronavírus-járvánnyal, illetve egyéb krízishelyzetekkel foglalkozik. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont akadémikusát az MTA elnöke, Lovász László jelölte a testületbe.

Az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói testületének tagjai lefedik a főbb tudományterületeket. A jelölést tudományos szervezetek, így elsősorban akadémiák, egyetemek készítik el, és nyújtják be az Európai Bizottsághoz – derül ki az MTA interjújából.

A döntés során több szempontot vesznek figyelembe, elsősorban a szakmai kiválóságot és azt, milyen tudományterület képviseletére van szükség a csoportban – olvasható a Szeged365.hu-n.

„Abban a munkacsoportban kezdtem el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, de hosszabb távon minden egyéb járvánnyal és bármiféle krízishelyzettel foglalkozik. Hogyan lehet ezekre felkészülni, mit lehet tenni az adott helyzetben, illetve hogyan lehet a válsághelyzetekből a lehető legjobban kikerülni. Ez utóbbi esetben nem a régi rendszer visszaállítása az elsődleges cél, hanem az, hogy hogyan lehet a lehetőségeket kihasználva új alapokra helyezni például a gazdaságot” – árulta el Kondorosi Éva.

A csoport a koronavírus kapcsán jelenleg egy nyilatkozat összeállításán dolgozik Paul Nurse Nobel-díjas biológus vezetésével, amelyet még júniusban átadnak az Európai Bizottságnak.Kondorosi Éva a mostani, három évre szóló kinevezése mellett a nemzetközi tudományos életben is megtartotta fontos megbízatását az Academia Europaeában, ahol egyrészt tagja a vezető testületnek, másrészt a biokémia és molekuláris biológia szekció elnöke is.

(Magyar Nemzet / Szeged 365)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.