Megkezdheti működését Szlovénia, Szerbia és Magyarország közös áramtőzsdéje 2024 első felében a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton közzétett tájékoztatása szerint.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a szlovén, szerb és magyar vállalati-szakmai döntések megszülettek, a kormányzati jóváhagyások vannak hátra, az áramtőzsde nagymértékben javítja majd az egész térség energiabiztonságát.

Az energiabiztonság az elmúlt másfél-két évben a legsúlyosabb kihívások egyike lett Európában, talán soha olyan nagy jelentősége nem volt még az országok közötti szoros energetikai együttműködésnek, mint most”

– hangsúlyozta.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ezért remek hír, hogy minden eddiginél közelebb kerültünk a valaha volt legnagyobb közép-európai integrált villamosenergia-tőzsde létrehozásához”

– olvasható a miniszter bejegyzésében, aki tavaly nyáron arról beszélt, négy fontos előfeltétele van az energiabiztonság garantálásának a jövőben Európában, amelyek közül a legfontosabb annak megértése, hogy az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai, hanem kizárólag fizikai kérdés. Korábban azt is mondta, Magyarország energiaellátásának biztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem garantálható a türk államok nélkül, de Kazahsztán is lényeges forrása lehet a magyar energiaellátás biztonságának. Novemberben jelentette be, hogy Romániával már meg is született a megállapodás energiaügyben. Ezek mellett arról is beszélt, hogy a nukleáris kapacitások radikális megnövelése nélkül az EU versenyképessége nem javítható.

(Origo)

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter évértékelő interjút ad az Origónak 2023. december 15-én a Külgazdasági- és Kügyminisztériumban. Fotó: Csudai, Sándor / Origo

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.