A petefészek ciszták kezelésében a táplálkozásnak is a lelki egészség mellett meghatározó szerepe van. A helyes étrend fontos szerepet játszik ezen egészségügyi állapot kezelésében, különös tekintettel a stresszre, a mozgásszegény életmódra és a túlsúlyra. A rendszertelen étkezés, a túlzott energiabevitel, a rostszegény táplálkozás, és a telített zsírsavakban, finomított szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztása negatívan befolyásolhatják a petefészek ciszták állapotát.

A megfelelő étrend fontossága

petefészek ciszta felszívódásának elősegítése érdekében kulcsfontosságú a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezés. A gyulladáscsökkentő ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, a glutén- és laktózmentes étrend, valamint a magas omega-3 tartalmú élelmiszerek fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez és a hormonális egyensúly helyreállításához. Fontos kerülni a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot és a magas zsírtartalmú ételeket, mivel ezek potenciálisan ronthatják a hormonális egyensúlyt és elősegíthetik a ciszta kialakulását. Rendezni célszerű a székletürítést is, akár hasmenés, akár szorulás áll fenn. A bélrendszerben nem csak az immunrendszer, de a hormonális vezérlés egyaránt eldől.

Mitől múlik el a petefészek ciszta

ReklámTas J Nadas, Esq

Az egyik legfontosabb kérdés az érintett nők körében, hogy mitől múlik el a petefészek ciszta? A lelki egészség, a megfelelő táplálkozás mellett a rendszeres testedzés és ha szükséges gyógyszeres kezelés is hozzájárulhat a petefészek ciszták gyógyulásához. A diétás szabályok betartása, mint például a rendszeres étkezés, az alacsony glikémiás indexű táplálékok fogyasztása, a cukor és a telített zsírok mérséklése, valamint a rostokban gazdag ételek előnyben részesítése, mind hozzájárulnak a petefészek ciszták méretének csökkenéséhez és a tünetek enyhítéséhez.

A Táplálkozás 10 Alappillére:

  1. Rendszeres étkezés minél kevésbé feldolgozott élelmiszerekből, naponta 5 alkalommal, a szénhidrátbevitel megfelelő elosztásával.
  2. Az egyszerre elfogyasztott szénhidrát-mennyiség figyelemmel kísérése, a reggeli fontossága.
  3. Az alacsony glikémiás indexű táplálékok preferálása.
  4. A cukorfogyasztás csökkentése.
  5. A napi összes zsiradékfogyasztás mérséklése.
  6. Az étkezések rosttartalmának növelése.
  7. A napi elfogyasztott só mennyiségének csökkentése.
  8. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel biztosítása.
  9. A folsavbevitel figyelemmel kísérése.
  10. A mandula rendszeres fogyasztása az inzulinrezisztencia kezelésében, ha a PCOS mellé ez is társul.

A helyes táplálkozás, megfelelő gyógynövények alkalmazása alapvető a petefészek ciszták kezelésében. A kiegyensúlyozott és ritmusos étrend, a fitoterápia és a rendszeres testmozgás, továbbá és a nőgyógyász vagy endokrinológus orvosi kezelés kombinációja jelentheti a kulcsot a petefészek ciszták hatékony kezeléséhez. Az étrendi változtatások nemcsak a tünetek enyhítésében pl. a menstruációs görcsök lefeleződnek segíthetnek, hanem hosszú távon javíthatják az általános egészségi állapotot is.

 

Forrás: egeszsegter.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.