Vlagyimir Putyin magánéletéről nem sokat lehet tudni, ezért sokakat meglepett, amikor néhány évvel ezelőtt családjának szomorú sorsáról mesélt. Felidézte, hogy bátyja is odaveszett csecsemőként a hírhedt leningrádi ostromkor, és sírjának pontos helyét máig sem ismerik. Az orosz államfő tehát személyesen is érintett a történelem egyik leggyilkosabb ostromában, talán ezért is húzódott el kissé a leningrádi emlékmű felavatása Jeruzsálemben.

A rendezvényen többen, köztük Mike Pence amerikai alelnök, Emmanuel Macron francia államfő, Károly brit trónörökös, valamint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is beszédet tartott. Jobbára mindannyian a holokauszt borzalmait, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozták. Az orosz elnök – az előzetes aggodalmakra rászolgálva – viszont megragadta az alkalmat, hogy ismét emlékeztessen rá: a halálgyárakat nem csupán a nácik működtették, de európai csatlósaik is, akik kegyetlenségükben gyakran még túl is tettek mestereiken.

Vlagyimir Putyin volt az egyetlen vezető politikus, aki hivatalosan kétoldalú tárgyalásokra is érkezett Izraelbe. Így aztán a megemlékezés margóján arra is időt szakított, hogy találkozzon annak az izraeli-amerikai fiatal lánynak az édesanyjával, akit Oroszországban drogcsempészet miatt ítéltek hét és fél év börtönre. A lány táskájában tíz gramm füvet találtak, de ő tagadja bűnösségét, mondván, Indiából hazafelé tartva csak átszállt Oroszországban, a repülőtéren hozzá sem fért a droghoz. Az orosz elnök biztosította az aggódó anyát, el fogja simítani az ügyet.

Az orosz államfő szót váltott Mahmúd Abbász palesztin vezetővel is. Az izraeli-palesztin béketárgyalások új lendületet kaphatnak, sajtóértesülések szerint Netanjahut, valamint Beni Ganzot, az ellenzék vezetőjét is várják Washingtonba, ahol hamarosan bemutathatják az amerikai béketervet.

(László Dávid / Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.