Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek adott szerdai interjújában jelezte: nem ért egyet azokkal a törekvésekkel, amelyek megvonnák Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Schallenberg populista megközelítésnek nevezte ezeket a kísérleteket. Hozzátette: bár egyebek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök EU-ellenes hozzáállása miatt jogosak az aggodalmak, az elnökség teszt lehet Magyarország számára.

Pusztán az a tény, hogy egy állam tölti be az elnökséget, arra kényszeríti, hogy semleges közvetítőként próbáljon fellépni a közös európai döntések meghozatala érdekében

– magyarázta Schallenberg.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ha szeretne sikeres lenni, akkor európai módon kell fellépnie, és meg kell próbálnia a többi államot összefogni

– tette hozzá. Az osztrák diplomácia vezetője ebben tanulási lehetőséget lát, míg a kizárásra irányuló populista követelésnek szerinte egyáltalán nem lenne hatása, és inkább “csak egyik vagy másik szereplő egójának kielégítésére szolgálna”. A külügyminiszter elismerte: sokrétű kihívásokkal szembesülnek Magyarország esetében, ezért arra van szükség, hogy egyenesen beszéljenek a magyar politikusokkal.

Nagyon világosan kell beszélnünk velük, és ezt tesszük

– hangsúlyozta.

Én is nagy támogatója vagyok a jogállamisági feltételrendszernek, és annak, hogy visszatartjuk a forrásokat. De hogy most kizárjuk őket a testületekből, az szerintem rossz megközelítés

– fűzte hozzá.

Az interjúban Alexander Schallenberg egyéb aktuálpolitikai témákról is beszélt, köztük a klímatüntetésekről. A külügyminiszter jelezte: nem támogatja a szélsőséges akciókat, köztük a ragasztós tiltakozásokat. Az osztrák politikus szerint a radikális eszközökhöz folyamodó klímaaktivisták nem tesznek jót a saját ügyüknek. Jogászi végzettségére hivatkozva rámutatott: “a cél nem szentesíti az eszközöket”, senki sem áll a törvények felett, ezért helyes, ha megfelelő intézkedéseket hoznak az ilyen esetekben. Az Osztrák Néppárt – amelynek Schallenberg is politikusa – a jövőben szigorítana a hasonló akciók résztvevőire kiszabható büntetéseken. A külügyminiszter kiemelte: a klímaváltozás fontos kérdés, de az intézkedésekkel nem veszélyeztethetik az ipari alapokat, mert azzal a társadalom biztonságát és stabilitását is kockáztatják.

(Pesti Srácok)

Borítókép: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.