A Karikó Katalin által feltalált mRNS-vakcina több kór ellen is hatékony lehet, az erre irányuló kísérletek folyamatban vannak; egy bőrrákos beteg már meg is kapta az első, daganat elleni, kísérleti fázisban lévő BioNTech-vakcinát. Más onkológiai vakcinák tesztelése is zajlik, amelyekkel a következő öt évben a humán vizsgálatok előrehaladottabb szakaszába kívánnak érni, hogy minél rövidebb idő alatt kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a rák gyógyítására alkalmas gyógyszerek – derül ki az Index cikkéből.

Karikó Katalin erről már korábban, egy beszélgetés során árulta el, hogy a BioNTechnél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott két évvel ezelőtt.

A felszínen lévő tumorokat, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni

– részletezte Karikó Katalin, aki azt is elárulta, hogy nemcsak a rák elleni kutatásokban használják az általa kifejlesztett technológiát, de már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét vizsgálják az mRNS-sel. A BNT111-et a vizsgálat során egy immunonkológiai szerrel, Libtayóval kombinálták. A tesztekbe 120 beteget vonnak be, tesztelik majd, hogy hogyan működik a két szer együtt, valamint hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid-19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb

– mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója. A BioNTechnél nemcsak ez az egyetlen tesztelés az mRNS-technológiával karöltve. Más onkológiai vakcinák tesztelése is zajlik, amelyekkel a következő 5 évben a humán vizsgálatok előrehaladottabb szakaszába kívánnak érni, hogy minél rövidebb idő alatt kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a rák gyógyítására alkalmas gyógyszerek. Az mRNS-alapú oltások az elképzelések szerint daganatos megbetegedések ellen is bevethetők lehetnek. A lap kitér arra is, hogy az mRNS-vakcinatechnológia ígéretes; nagy erővel zajlanak a rákgyógyító vakcinák tesztelései. A tömeges gyártás azonban még sok időt vesz igénybe, és nem minden ország rendelkezik mRNS-vakcina gyártására alkalmas gyárral.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.