A disznóvágás a magyar családok életében mindig jelentős családi esemény volt. A hajnaltól késő estig tartó munka mindig egy kiadós lakomával zárult, ahol már friss disznóságok is az asztalra kerültek. Bár a clevelandi 14. sz. Görgey Arthur Cserkészcsapat tagjai az első fázist kihagyták, a kolbásztöltést biztos, hogy magas szinten művelik. Ezt a Bocskai Rádió stábja tanúsítja!

YouTube player

Több mint negyvenéves hagyománya van Clevelandben annak, hogy a cserkészek karácsony előtt kolbász töltésre gyűlnek össze. Az akció jótékonysági jellegű, az eladott ételből beérkezett összeget a csapat költségeinek kiegészítését szolgálja. Például kirándulások során hasznosítják. Aki ismeri ezeket a cserkészfiúkat, az tudja, hogy a motivációjuk mögött a közösségi együttlét öröme is bőven ott van. Ezen a programon az idősebb tagok bevezethetik a kisebbeket a konyha világába, akik – ha figyelmesek és szorgosak – elleshetik a kolbászkészítés csínját-bínját.

Helyszínül a Nyugat-oldali Református Templom alagsori terme szolgált, stábunkat pedig Szigeti Mátyás csapatparancsnok vezette körbe. A főszervezők között Mátyáson kívül Kovács Gergely és István is ott voltak. A hús kiszállítása, aprítása, darálása, fűszerezése, keverése és maga a kolbásztöltés mind-mind közös feladat. Körülbelül 15-20-an jöttek össze, segítő kézből nem volt hiány. Az is rugalmasabbá tette a munkát, hogy a fűszereket előre kiadagolták, így csak arra kellett ügyelniük, hogy egyformán oszlassák el a masszában. Miután a kolbász végigment a „gyártósoron”, csak a mérés és a csomagolás maradt hátra. Ötfontos adagokba lettek kiporciózva az ételek, az előzetes megrendelés alapján különítették el a normál és az extrán csípős kolbászokat. Azt is megtudtuk a helyszínen, hogy 900 font kolbászt töltöttek disznóbélbe és küldtek ki a támogatóknak.

Mint kiderült, a cserkészkolbász titka nem csupán a magyar paprikában, friss fokhagymában és a só, bors megfelelő hozzáadásában rejlik, hanem abban, hogy a készítőket szoros barátság fűzi össze, és az étel közösségben, szeretettel készült el. A következő jótékonysági kolbászkészítést húsvét előtt szeretnék megtartani, hogy a bevételből a Clevelandi Cserkész Regös Csoport körútját támogassák.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.