„A kint születettekkel is úgy tudunk néptáncolni, mint az otthoniakkal” – mesélte Bence Kata Ágnes, aki Budapestről érkezett az Egyesült Államokba, és egyike annak a több mint harminc ösztöndíjasnak, akik a 2018/19-es “tanévben” a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor Programjának keretében teljesítenek szolgálatot az amerikai magyar diaszpóra közösségeiben. A Bocskai Rádió január 13-i adásában telefonon kapcsoltuk Venice-ből Katát, akivel Miklós Melánia, KCSP-ösztöndíjasunk készített interjút.

Kata elmesélte, hogy a cserkész ismerőseitől hallott a KCSP lehetőségéről, akik a korábbi években részt vettek a programon. Ő maga is külföldi tapasztalatra vágyott, ezért megpályázta az ösztöndíjat. Tanítóként végzett, első és negyedik osztály közötti gyerekekkel foglalkozott egy tanévet, mielőtt ideutazott volna. Kanadába, Írországba vagy Európa országaiba szeretett volna menni, de Floridába került. Nem gondolkodott sokat, elfogadta az ajánlatot, hiszen nagy lehetőségnek tartja, mivel így nemcsak külföldi tapasztalatra tehet szert, hanem még jót is tehet, hasznára lehet a diaszpóra közösségnek.

Először jár Amerikában, s noha korábban nem vonzotta, mégis volt számára „egzotikuma” annak, hogy éppen egy olyan helyre kapott kiküldetést, amelyet magától nem választott volna. Ideutazása előtt tudott beszélni a tavalyi ösztöndíjassal, így volt lehetősége felkészülni néhány dologra, ami az elődjének nehézséget okozott. Például hogy a Venice-i magyar közösség főként nyugdíjasokból áll, amit Kata lehetőségként él meg, hiszen így az idősebb korosztállyal is van alkalma foglalkozni. Fő feladatai a Venice-i Magyar Ház Petőfi Klubjának rendezvényeihez kapcsolódnak, ezeken vesz részt, segít a programszervezésben, lebonyolításban: táncos esteken, bálokon, heti és havi összejöveteleken, ökumenikus istentiszteleteken. Éneklést és foglalkozásokat vezet, működik egy népdalkör, egy cserkészcsapat és egy nyugdíjas baráti kör, amelyek munkájába mind bekapcsolódott.

Közös éneklés a népdalkörrel

Kihívás számára a cserkészekkel való foglalkozás, hiszen Florida egyetlen cserkészcsapata működik náluk, amely ráadásul nagyon fiatal, 2012-ben alakult. 15-20 aktív tagja van jelenleg, akik péntek esténként részt vesznek a cserkészfoglalkozásokon, és Kata bizakodó, mert azt mondja, van egy stabil mag, a 7-8 fős örsvezetői gárda, akik nagyon elszántak. Tisztában vannak azzal, hogy a cserkészet, egyben a magyarság jövője is rajtuk múlik, ezért nagyon lelkesen foglalkoznak azokkal a gyerekekkel, akiket a szüleik messzi távolságokból elhoznak a heti összejövetelekre. Nemcsak az érdekes és hasznos időtöltés, valamint a cserkészetben való fejlődés miatt fontos ez számukra, hanem a magyar nyelv és kultúra ismereteinek elmélyítése, gyakorlása szempontjából is.

Venice-i cserkészek az 1956-os emlékműnél

A karácsonyt „furcsán” élte meg a floridai melegben, meséli nevetve, hogy a plasztik hóemberek a pálmafák alatt nem hozták meg az ünnepi hangulatát, de azért nagyon élvezte. A honvágya is erősebb volt ebben az időszakban, hiányoztak neki a szülei, noha a barátja itt van vele. Most volt először van távol a családjától, amit az tudott pótolni, hogy szerető közeg veszi körül. A szállásadójuknál töltötték a Szentestét, de a mentorától is kaptak meghívást, így nem érezték magukat egyedül.

Karácsonyváró foglalkozás a gyerekekkel

Kértünk Katától néhány itteni fotót, amelyek a tevékenységéhez kapcsolódnak – ezekről mesélt a hallgatóknak. Például az évadkezdő cserkész tevékenységükről, egy kirándulásról, amelyet egy aligátorparkban szerveztek, ahol különböző feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A kötélhúzás, amelyben idősek és fiatalok egyaránt részt vettek, a magyarság megőrzéséért folytatott harcot és összefogást jelképezi számára, ezért különösen fontos emléke. De meghatározó élménye volt a szüreti bál is, amelyen olyan fiatalokkal néptáncolt, akik már kint születtek, mégis az volt az érzése, mintha otthon lenne.

Kötélhúzás az floridai aligátorparkban

Az eddigi legnagyobb feladat Kata számára a Mikulás-ünnepség megszervezése volt, amit teljesen önállóan végzett. Újabb kihívásként a közeljövőben beindítani tervezett kézműves játszóházakat említi, és a farsangi bált. A közelben szolgálatot teljesítő KCSP-és társakkal egy sarasotai magyar rendezvényen találkoztak, és azóta is tartják a kapcsolatot. Tervezik, hogy meglátogatják egymást. És természetesen Kata szeretne utazni Amerikán belül, amíg itt van. Eddig Georgiába és Dél-Karolinába sikerült eljutnia. Meg is ragadtuk az alkalmat, és meghívtuk ide hozzánk, Clevelandbe, ahol szintén nagyon sok kedves magyar él, és rengeteg a program, amelyeken érdemes részt venni.

Néptánc az összetartozás jegyében (Életképek: Bence Kata, portréfotó: korosiprogram.hu)

Kata írásai elérhetők a KCSP weboldalán: https://www.korosiprogram.hu/osztondijasaink/bence-kata-agnes

A szerző rádiónk KCSP-ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.