Új, havonta jelentkező rovatot indítunk Diaszpóra hírek címmel, amelynek anyagát a Kőrösi Csoma Sándor-, illetve a szórványban feladatot teljesítő Petőfi Program ösztöndíjasai által írt cikkekből válogatunk. A mai diaszpóra hírek a Nemzetpolitikai Államtitkárság korosiprogram.hu oldalán jelentek meg, és az elmúlt hónapok olyan főbb magyar eseményeiről tudósítanak, amelyek az adott kontinensen kívül is nagyobb érdeklődésre számíthatnak. Ez alkalommal virtuálisan Svájcba, Angliába, Németországba, Ausztráliába és Argentínába látogatunk el.

A szép számú érdeklődő

Ferkó Zoltán Svájcból tudósított a magyar íjászkodás évezredes gyökereiről: 926-ban kalandozó őseink zsákmányszerzés céljából a festői Sankt Gallent is útba ejtették, melyről az ottani kolostor évkönyvei több bejegyzésben is tudósítanak. A történelmi hagyomány szerint eleink e maradandó emléket hagyó látogatása után került fel a 613-ban alapított bencés apátság falára a fohász: »A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!« A 21. századi svájci magyarok körében is megfogalmazódott az igény egy önálló íjászegyesület megalapítására. Az ötlet megvalósítását a svájci születésű Bakócs Michel vette kézbe és két társával, Szarka Gáborral és Perge Norberttel 2018 januárjában megalapította a csapatot. (…) Tavaly három alkalommal szerveztek bográcsozással egybekötött íjásztalálkozót, melyeken egyre növekvő létszámban jelentek meg a sportággal ismerkedni vágyó fiatalok és idősebbek egyaránt.” A téma iránt részletesebben érdeklődők a Svájci Magyar Egyesület – Hagyományos Íjászat oldalát megtalálják a Facebookon.

Forrás: korosiprogram.hu / Ferkó Zoltán

ReklámTas J Nadas, Esq

Huszárkiállítás a brit Katonai Nemzeti Múzeumban – Harrach Gábor így írt a decemberi megnyitó kapcsán Londonból: Churchill az egyik legismertebb fiatalkori fotóján magyaros egyenruhában – zsinóros dolmányban, tollas kucsmában – látható. Mindez nem a véletlen műve: az akkor 21 éves alhadnagy ez időben a 4-es számú királyi huszárezrednél szolgált, s mint ismert, e könnyűlovas egységek a világon mindenhol tőlünk, magyaroktól vették át úgy a nevüket, mint az egyenruhájukat. Az Egyesült Királyságban jelenleg három királyi huszárregiment működik, a brit nemzetközösséghez tartozó Kanadában szintén. A magyar katonai hagyományok továbbélése az angolszász országokban tehát jelen idejű valóság. Ennek a kapcsolatnak, lényegében Nagy-Britannia és Magyarország közös katonai hagyományainak állít emléket az a londoni kiállítás, amit a december 6-án nyitottak meg a brit Nemzeti Katonai Múzeumban, és júniusig látogatható.”

Forrás: korosiprogram.hu / Dr. Harrach Gábor

Beszélgetés a konzuli irodában

A 2018. februárjától megnyílt konzuli irodát Sydney belvárosában novemberben a városba látogató Böjte Csaba atya áldotta meg – adta hírül Reményi Tamás. A főkonzulátust Sydney-ben 42 év működés után 2009-ben számolták fel egy bezárási hullámban, feladatait akkor a canberrai követség vette át. Az ausztráliai magyarok tiltakoztak, mivel a főkonzulátus jelentős szerepet játszott a helyi magyar közösség kulturális életében, és a gazdasági kapcsolattartásban is, hiszen a kontinensnyi ország központja Sydney, nem Canberra. A konzulátus újranyitását Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelentette be 2017. februárjában. Nyilatkozata szerint Ausztráliában „a gazdasági érdekérvényesítés és az ausztráliai magyar nemzeti közösség egyben tartásának elősegítéséhez” van szükség az immár külgazdasági és konzuli iroda néven működő intézményre.

Forrás: korosiprogram.hu / Reményi Tamás

Argentin életkép

Filmbemutatót tartottak Buenos Airesben, amely az argentin szórvány magyar diaszpóra kiemelkedő alakjainak életútját feltáró projekt első alkotása, és a Kálnay testvérek, András és György építészeti munkásságát állítja középpontba. Dr. Tari Adrienn cikkéből megtudhatjuk: A film célja, hogy bemutassa az első világháború után Argentínába érkezett testvérpár munkásságát, azt a jelentős, Európából hozott esztétikai és konstrukciós technikát, mely mind a mai napig jelentősen meghatározza Buenos Aires arculatát. (…) 1920-ban döntöttek úgy, hogy Amerikába emigrálnak, és csak a véletlennek köszönhetően érkeztek Argentínába, a hajó ugyanis, amely az Egyesült Államokba indult, a nyílt tengeren irányt változtatott Río de la Plata felé. Megérkezésük után 1921-ben megkapták a Buenos Aires-i városi hatóság engedélyét, majd Kálnay és Társai néven megalapították vállalatukat.” A filmet Buenos Aires-ben a nagy érdeklődésnek köszönhetően háromszor vetítették, és szeptemberben magyar felirattal eljutott Pécsre is a Porta Pannonia Egyesület szervezésében.

Forrás: korosiprogram.hu / Dr. Tari Adrienn

Református baba-mama kör Brémában

Egyre több városban népszerűek a baba-mama körök. Az év végén Brémában is elindult egy magyar nyelvű, keresztény szellemiségű baba-mama kör ahol havi rendszerességgel találkozhatnak a gyermekükkel otthon lévő édesanyák, hogy tapasztalatot cseréljenek és egymás hite által erősödjenek.” Adamekné Németh Zsófia írásából kiderül, hogy más felekezetű édesanyák is tagjai a körnek, ahol a mondókázáson túl a keresztény értékrendet alapul véve beszélnek meg nevelési kérdéseket.

Forrás: korosiprogram.hu / Adamekné Németh Zsófia

Previous articleMagyar álmok Amerikában – II. rész – Cleveland
Next articleBemutatjuk Bence Kata, floridai KCSP-ösztöndíjast [videóval]
Miklós Melánia
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.