Dr. Mátyás Dénes és Német Tímea volt vendégünk a stúdióban. Dénes a 2015-‘16-os tanévben Fulbright ösztöndíjas vendégprofesszorként tanít magyar nyelvet és kultúrát a Clevelandi Állami Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, a Világnyelvek, Irodalmak és Kultúrák Tanszéken. A Fulbright programhoz Magyaroszág 1978-ban csatlakozott, s a program az USA és más országok közötti kölcsönös megértés elősegítése céljából jött létre. A clevelandi magyar közösségeknek jelentős szerepük volt abban, hogy a magyar tanítás az egyetemen újraindulhasson.

Dénes győri születésű, Szegeden szerzett amerikanisztika és olasz szakos diplomát, valamint elvégezte a hungarológia speciális képzést is – e képesítés segítségével taníthat külföldieknek magyar nyelvet és kultúrát. Több éves tapasztalata van már a magyar nyelv oktatásában, hiszen több féléven keresztül tanított a Szegedi Tudományegyetemen, az ottani nyári egyetemeken, valamint egy másik ösztöndíjjal Nápolyban. 2014-ben szerzett doktori címet irodalomtudomány területen. A clevelandi egyetemen többek között a magyar kultúra népszerűsítését is célul tűzte ki, ennek megfelelően igyekszik olyan programokat szervezni, amelyek szélesebb kör figyelmét is felkelthetik. Az egyetemen jelenleg kezdőknek tart magyarórákat – sajnos középhaladó szintre idén nem volt elég jelentkező. Az órákat hatvan év felettiek is látogatják, ők ingyen tanulhatnak magyarul. Ebben a félévben a magyar mellett olasz nyelvet is tanít az egyetemen.

Felesége, Tímea szintén a Szegedi Tudományegyetemen végzett, ahol kommunikáció és médiatudomány szakon, nyomtatott sajtó szakirányon szerzett diplomát. A házaspár a Clevelandi Magyar Iskolában ugyancsak szerepet vállalt: Tímea az iskola előkészítő csoportnak tanítja játékosan a magyart, míg Dénes a haladó felnőtt csoportnak tart órákat minden hétfő este. A tanításon kívül is igyekeznek minél hasznosabban közreműködni a clevelandi magyar közösség életében. Örülünk érkezésüknek, ittlétüknek.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.