2018. május 18-21.

Május 18-án hajnalban indultunk el Csíksomlyóra a kb. 500 meter hosszú, 850 zarándokot szállító Szent István-mozdony húzta Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors nevű zarándokvonattal.

A gyönyörű mozdonyunkról felismerhető vonatunknak Magyarországon is több helyen tömegek integettek magyar zászlóval de ez semmi nem volt ahhoz képest ahogy Erdélyben fogadtak minket. Az egész út során találkoztunk olyanokkal akik az út mellett állva integettek, autóikból kiszállva zaszlólengetéssel üdvözöltek minket, több fotós a mezőn várta a vonatot. Ahol a vonat forgalmi okok miatti menetrend alapján meg is állt pár percre, ott az integető tömegeken kívül zenekar is játszott. Nem csak a helyiek de a csíksomlyói búcsúra utazó autósok is köszöntöttek minket. Egészen leírhatatlan érzés amit ez a fogadtatás adott. Nagyváradon, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson szervezett fogadást is szerveztek ahol beszédeket is mondtak.

18-án este érkeztünk meg helyi családoknál lévő szállásainkra, ahol a háziak az erdélyi vendégszeretetet alátámasztva igyekeztek mindent megtenni a kényelmünkért.

19-én részt vettünk a csíksomlyói búcsún ami idén 451. alkalommal került megrendezésre. A 850 fős csoportunkkal együtt zászlók alá rendeződve vonultunk a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, hogy ott a több százezer magyarral együtt meghallgassuk a szentmisét – amit a magyarul tökéletesen beszélő Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes tartott -, majd együtt énekeljük el a magyar és székely himnuszt.

Az időjárás kegyes volt hozzánk mert bár egész napra esőt jósoltak, csak a szentmise második felében érkezett.

Másnap ellátogattunk Gyimesbükkre az ezeréves határhoz ahol legutóbb 20 éve jártam.

Innen Csíkszentsimonra mentünk. Gyimesbükkről útközben a mozdonyunk az utat végigdudálva köszöntötte az út mellett álló és zászlókkal integető erdélyieket.

Csíkszentsimonban Böjte Csaba egyik árvaházban ünnepélyes keretek között átadásra került a zarándokok által gyűjtött adományok és ahol rendezvénnyel vártak minket.

Pünkösd hétfőn indultunk haza. Útközben az állomásokon ugyanolyan lelkesen búcsúztak tőlünk, mint amikor fogadtak. Ami számomra a legmeghatóbb élményt jelentette az Nagykárolyban várt minket. Itt nem csak zenekar, lelkes tömeg, ételek, italok, pogácsák és ételcsomagok vártak minket de a helyiek virággal is készültek.

Egészen leírhatatlan ez az érzés.

Mindenkinek ajánlom, hogy a zarándokvonattal látogasson el Csíksomlyóra mert a lelki feltöltődésen kívül életre szóló élményeket is fog szerezni.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.