2018. május 27.-én a clevelandi magyar közösség az Egyesült Magyar Egyletek szervezésében megtartotta a magyar Hősök Napi megemlékezését.

Napsütötte délelőtt a Szent Imre Római Katolikus templomban a vasárnapi szentmisén Bona Richard atya említést tett a nap jeles voltáról. Már ő is elmondta, hogy minden kornak megvannak a maguk hősei, őket nem szabad soha elfelejtenünk. Ezért is fontos e napnak az üzenete, amikor azokra emlékezünk, akik életüket adták a mi szabadságunkért vagy éppen harcoltak érte majd példamutató életükkel kimagaslottak és büszkén említhetjük neveiket, helyezhetünk el egy-egy szál virágot a sírjaikon. A clevelandi protestáns egyházak is megemlékeztek a hősök emlékéről a délelőtti istentiszteletek keretében.

Az Egyesült Államokban első ízben képviseltette magát a Magyar Honvédség egy ilyen rendezvényen, tiszteletet adva az egykori hős magyar katonáknak. Hess János ezredes a Magyar Honvédség Washingtonban akkreditált védő attaséja volt a  megemlékezés főszónoka. A Chicagói Magyar Főkonzulátust Kovács Tamás vezetőkonzul képviselte aki rövid beszédében a mai kormány új védelmi és katonai fejlesztésekre vonatkozó terveiről is beszélt. Az ünnepségen résztvevő 60 jelenlevő koszorúkat helyeztek el a Magyar Hősök emlékművénél, amely a Sunset Memorial Park temetőben található. Koszorúzás alkalmával dr. Marton Máriusz adventista lelkész kürtszóval adta meg a tiszteletet a hőseinknek, ami újdonságnak számított a clevelandi megemlékezésen. Ugyanakkor megkoszorúzták Oszlányi Kornél altábornagy és Kovács Gyula altábornagy sírhelyeit is. Az ünnepség végén Hess János ezredes meglátogatta a ma élő legidősebb, 104 éves Tomaschek László Főhadnagy urat, aki a II. Világháborúban harcolt. Az ezredes úr a Magyar Honvédség ajándékával kívánt neki további jó egészséget megköszönve Magyarországért tett szolgálatát.

Az ezredes úrral készítettünk egy interjút amelyben a nap jelentőségéről beszélt.

2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.