Hetedik alkalommal került megrendezésre a Bostoni Magyar Hagyományőrző napok, amelynek megszervezésében Varga Emesének az idén is fontos szerepe volt. Varga Emese a bostoni Boskola Bartók Béla Bostoni Magyar Iskola és óvoda vezetője. A magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány által támogatott kulturális események közé sorolható ez az idei rendezvény amelyen neves művészek tartottak úgy előadásokat, mint kézműves foglalkozásokat.

Az egyik ilyen művész Berecz András, Kossuth díjas ének- és mesemondó volt aki a Boston környéki magyarok számára is elhozta legújabb, “Ha vagyunk, legyünk!” című műsorát.

A másik két művész közül az egyik az Balatoni Katalin, az Így tedd rá! módszertan programgazdája volt, aki népi játékokkal és táncolással színesítette  a programot. A harmadik meghívott Vetró Mihály, a nemezművészet mestere volt az egészen Nádudvarról érkezett az Egyesült Államokba, hogy a Boston környéki magyarok is megtanulhassák tőle a nemezelés csínját-bínját.

A Bocskai Rádió élő adása alatti telefonos beszélgetésben Varga Emese elmondta a fesztivál célja, hogy bemutassa a magyar hagyományos népi kultúrát, így a programok között szerepelhetett népzene, néptánc és kézműves foglalkozás is. Az érdeklődők olyan mesterségeket próbálhattak ki, mint kosárfonás, tojásfestés, mézeskalács díszítés, szövés-fonás, bábkészítés és nemezelés.

Nem maradhatott ki a magyar gasztronómia sem, ilyenek mint lángos, kürtöskalács és sok más finomság is kapható volt.

A szervezők szerint kellemes és hasznos élményekkel távozhattak a rendezvényen résztvevők.

 Az alábbi linken meghallgathatják a beszélgetést teljes terjedelemében.

 

Badics Emese fotói:

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.