Nem tetszik Brüsszelnek, hogy hazánk Jeruzsálembe költözteti át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból. Amennyiben a váltás megtörténik, Magyarország lenne az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben. Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője azonban az ENSZ egy korábbi határozatára hivatkozva bírálta hazánkat.

„Van egy régóta fennálló álláspont, melynek az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1980-as 478. határozata az alapja. A dokumentum felszólítja az ENSZ valamennyi tagállamát, hogy vonják ki nagykövetségeiket és izraeli diplomáciai létesítményeiket Jeruzsálemből” – közölte Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője válaszul a The Times of Israel izraeli hírportál értesüléseire, miszerint Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti át Magyarország izraeli nagykövetségét.

Amennyiben a váltás megtörténik, hazánk lesz az Európai Unió első olyan tagállama, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

A The Times of Israel szerint a felek az elmúlt napokban jutottak megállapodásra, a részleteket Eli Cohen izraeli külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalásai során dolgozták ki. 2019 márciusában az izraeli magyar képviselet kereskedelmi osztályát már áthelyezték Jeruzsálembe.

Tas J Nadas, Esq

Nem hazánk lenne egyébként világszinten az első ország, amelynek nagykövetsége van Jeruzsálemben: 2018-ban Donald Trump volt amerikai elnök hivatalosan is elismerte a várost Izrael fővárosának és oda költöztette át az Egyesült Államok nagykövetségét.

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a sajtónyilatkozat után Jeruzsálemben 2018. július 19-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.