Nem kellene elpuskázni a lehetőséget, hogy öt évvel a székelyek nagy menetelését követően a közösség újból felmutassa az önrendelkezés kivívása melletti elkötelezettségét, ezért nagyon fontos, hogy vasárnap délben minél többen vonuljanak ki Sepsiszentgyörgyön a centenáriumi székely nagygyűlésre – fogalmazták meg tegnap álláspontjukat az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki vezetői. Az alakulat széki képviselői reményüket fejezték ki, hogy a magyar politikai pártok és szervezetek is közös ügyként tekintenek a rendezvényre.

Egy már jó ideje megfogalmazott elvárásnak tesz eleget a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a november 18-ra meghirdetett nagygyűléssel, hiszen a mély érzelmeket felkorbácsoló, 2006. március 15-én Székelyudvarhelyen lezajlott székely nagygyűlést, majd a gyergyóditróit követően sokan úgy vélték, hogy ezt az irányvonalat követni kellene, de úgy tűnt, a lendület mintha megtört volna. Szerencsére nem teljesen, ezt bizonyították a marosvásárhelyi székely szabadság napi felvonulások, valamint a székelyek nagy menetelése. Az elmúlt öt év viszont a várakozás jegyében telt el, ezért is üdvözlendő az SZNT döntése, hogy végre Sepsiszentgyörgyre hirdette meg a nagygyűlést – fogalmazott Bálint József, az EMNP sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselője. A néppárti politikus felhívta a figyelmet: nagyon fontos, hogy minél többen részt vegyenek a megmozduláson. Amennyiben ezt a lehetőséget elpuskázzuk, akkor le kell vonni a megfelelő következtetéseket és el kell ismerni: nem létezik kellő igény a közösség részéről – tette hozzá.
Bálint József azt is megjegyezte, a háromszéki önkormányzati vezetőknek az önrendelkezést igenlő nyilatkozataiból hiányolta a részvételre buzdítást. Reményét fejezte ki továbbá, hogy ettől függetlenül a többi magyar politikai alakulat és szervezet azért a toborzás és a részvétel mellett dönt. „Közös ügyről van szó, és ha bármit el szándékozunk érni, nem elegendőek a hangzatos kinyilatkozások, ezért az Erdélyi Magyar Néppárt a törvényes keretek között minden segítséget megad a szervezőknek, és természetesen képviselői jelen lesznek” – fogalmazott. Kolcza István, a párt sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselője szerint félre kell tenni a politikai nézeteltéréseket, reméli, hogy ezt a Magyar Polgári Párt, valamint az RMDSZ helyi vezetői is így látják. Arra kérte székely honfitársait, kiknek fontos az önrendelkezés kivívása, ne maradjanak távol a nagygyűléstől.
Hasonló üzenetet fogalmazott meg Balázs Attila, az EMNP kézdiszéki elnöke, rámutatva: a megmozdulás nem valaki ellen történik, az önrendelkezésnek ugyanis az itt élő románok is haszonélvezői lennének. Dimény László Bardóc-Miklósvár fiúszék képviseletében kiemelte: egyeztettek az SZNT és az EMNT helyi képviselőivel, közösen toboroznak, és reméli, hogy Erdővidék, ahogy korábban is, hű marad az elvekhez és az önrendelkezési harchoz. A néppárt szervezésében egyébként Kézdiszékről és Erdővidékről is autóbuszok indulnak, feliratkozni az alakulat baróti és kézdivásárhelyi irodáiban lehet.
Forrás: 3szek.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.