An English report by Nicholas Boros can be found here

A Szent Erzsébet templom udvarában összejött lelkes clevelandiek és vendégek fontosnak tartották, hogy egy szívvel és egy imával méltassák Szent István napját. Az augusztus 20.-i megemlékezés fényét emelte, hogy a mckeesporti Szent István templom sarokkövét újraszentelték és elhelyezték a Szent Erzsébet templom területén.  Szentkirályi Endre, az Egyesült Magyar Egyletek elnöke műsorvezetőként köszöntötte a jelenlévőket. Vendégek között szerepelt a Chicagói Főkonzulátus új közösségi diplomatája, Dr. Virányi Gyermán Erika, Dr. Bencsik Zita, a Chicagói Főkonzulátus főkonzulja, a pennsylvániai McKeesportból érkezett Joe Knapick, illetve a clevelandi Szent Imre és Szent Erzsébet templomok jelenlegi plébánosa, Bóna Richárd atya. Végül, de nem utolsó sorban Boros Miklós, történész, a sarokkő megmentője.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Bóna atya újra megszentelte a sarokkövet, ami száz évig volt a pennsylvaniai magyar templom alkotórésze „A szegletkő maga Krisztus Jézus”– idézte a Szentírás szavait. Az alap szimbolizálja Jézust és az apostolait, erre az alapra épülünk mi, hívő keresztények. Az elhelyezett emlékmű emlékeztesse arra mindannyiunkat, hogy továbbra is Istenre helyezzük az életünket. Szent István királyunk műve a keresztény alapokra helyezett Magyarország. Azt szerette volna, ha műve maradandó érték marad. A kő emlékeztessen minket a pennsylvaniai magyarokra, Jézus Krisztusra, és arra, hogy ha mi is hitünk is szilárd alapokon van,  akkor megmaradunk. Richárd atya megáldotta az az emlékművet imádkozott az Egyesült Államok-beli katolikusság továbbéléséért, a magyarság hitbéli megmaradásáért.

ReklámTas J Nadas, Esq
Bóna Richard atya

A clevelandi születésű Boros Miklós a Clevelandi Egyetemen végzett matematika, lingvisztika és vallástan szakirányokon. Szabadidejében szívesen foglalkozik történelmi kutatásokkal. Neki köszönhető, hogy a Szent István templom sarokköve nem lett vált törmelékké a lebontás során. Beszéde elején röviden beavatta a hallgatóságot a mcKeesporti templom történetébe.

Tudni kell, hogy a századfordulóhoz közeledve az Újhazába költözött magyarok eredetileg a szlovákokkal imádkoztak együtt a Szent Erzsébet templomban a clevelandi hívekhez hasonlóan. A clevelandi Kohányi Tihamérnak, a Szabadság napilap szerkesztőjének voltak magyarországi ismeretségei, az ő segítségével kezdtek papot keresni közösségük számára. Kassa püspöke Kováts Kálmánt jelölte ki a pittsburgh-i szolgálatra.  Érdekes megjegyezni, hogy anno amikor Kováts Kálmán megérkezett Pittsburgh-be, 1899. első miséjét augusztus 20-án, Szent István napján tartotta.

Boros Miklós

Amíg templomuk fel nem épült, a McKeesport Szent Péter iskolájának alagsorában tartották a miséket. Szent István tiszteletére a templom 1901-ben lett felszentelve. Az államalapítót ábrázoló oltárkép Ferenc József császár adományából lett elhelyezve. Az idáig vezető úton kiemelt szerepet játszott a clevelandi magyarság összetartása, anyagi támogatása. 1994-ben átszervezték a pittsburgh-i egyházmegyét, miséket az utolsó lelkes plébános, Kato Stephen haláláig, 2002-ig tartottak.  A magyar hívek fogyatkozásával a templom bezárt, az utolsó szentmise 2002. július 7-én volt.  Az üresen álló templomot idén augusztusban lebontásra ítélte a város. Magyarország Washingtoni Nagykövetségének segítségével került a sarokkő Clevelandbe. Úgy véljük, hogy tartozunk annyi tisztelettel clevelandi őseinknek, hogy megőrizzük ezt a követ. A közösség nevében mi is köszönettel tartozunk Miklósnak, hogy az elé táruló akadályok ellenére sem adta fel célját, és megmentette azt a sarokkövet, ami Cleveland magyarjainak a múltjához tartozik.

Györky Judit

Györky Judit, az Egyesült Magyar Egylet alelnöke Sík Sándor Szent István himnusz című versét szavalta el.

Dr. Bencsik Zita

Dr. Bencsik Zita, 2016 óta főkonzulja az ohiói magyaroknak. Magyarország nevében megköszönte Boros Miklós áldozatos munkáját, és azt, hogy a világválság kellős közepén, a magyar nemzeti összetartozás évében, az Anyaország alapításának napján egy ilyen különleges eseményt is megtarthattak. A történelmi előzmények alapján úgy érzi, érezhető ebből a sarokkőből áradó erő, amely magyarázat nélkül tolmácsolja számunkra, hogy mi az a kovász, amire Szent István országot és nemzetet épített, szilárd hite teszi lehetővé számunkra azt, hogy 2020-ban a világjárvány miatt egymástól látszólag távol, de augusztus 20-án hitből, ragaszkodásból, szeretetből együtt lehessen ez a közösség az Isten házához közel. Annak a hitnek az erejéből összetartva mentette meg a clevelandi közösség ezt a követ, amelyre ez a nemzet épült. „Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs. Boldog születésnapot, Magyarország!”- zárta beszédét a főkonzulasszony.

Végszóként azt szeretnénk az Önök szívére helyezni, hogy Szent István nem csak ma, az államalapítást követő bő ezer év múlva, hanem jóval előttünk is a magyarság legfontosabb patrónusa volt. Az Újhazába került családok hozzá imádkoztak, és az ő védelmében imádkoztak kedves szentjükhöz.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.