Dr. Virányi Gyermán Erika, a Chicagói Főkonzulátus új közösségi diplomatája

Az amerikai diaszpóra magyarságának egy új pártfogója lett Dr. Virányi Gyermán Erika személyében. Szívesen beszélgetett velünk karrierjéről, családjáról és terveiről, amiket itt, az Egyesült Államokban szeretne véghez vinni. A legnagyobb hangsúlyt arra fektetné, hogy kapcsolatot tartson Magyarország és az észak-amerikai honfitársak között.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Ahogy mondani szokás, Erika bejárta a ranglétra minden lépcsőfokát. Egy Szabolcs-Szatmár megyei településről felvételt nyert a Debreceni Egyetem jogi karára, ahonnan diplomaszerzés után Budapestre vitte az útja. Jogászként dolgozott a Belügyminisztériumban parlamenti területen, majd a szülési szabadsága után az Igazságügyi Minisztériumban lett foglalkoztatva. Kitágult előtte Európa, az Uniós területen tevékenykedett idén márciusig. Bár ezzel bepillantást szerzett az európai diplomáciába, nem érte be ennyivel, nagy vágya volt a diaszpóra magyarságát személyesen, testközelből is megismerni. Kollégái és főnökei is támogatták abban, hogy megpályázza a közösségi diplomata pozíciót.

„Ahogy a magyarság, úgy a család sem szakadhat el egymástól.” – mondta. Otthon is támogató közeg veszi körül. Szintén jogász férje és tízéves kislánya is követte az új kontinensre, örülve a szakmai előrelépésnek. Férje távmunkában dolgozik majd Magyarországra, az Alkotmánybíróság munkatársa.  A kislányuknak pedig bizonyára könnyű lesz a beilleszkedés, mert már Budapesten is angol-magyar tannyelvű iskolába járt.

ReklámTas J Nadas, Esq
Dr. Virányi Gyermán Erika, a Chicagói Főkonzulátus új közösségi diplomatája

Erika elsősorban az elődei által bevezetett kihelyezett konzuli napot szeretné folytatni, mint kiemelt programot. Többször és több helyszínen szeretné azoknak a magyar állampolgároknak az ügyintézését megkönnyíteni, akik számára nehéz a Chicagóba való beutazás.

A járványügyi-helyzet fennállása némi gátat jelent ahhoz, hogy megismerje az embereket, segítse a szervezetek munkáját, de online szeretné elérni az embereket: akár vetítések szervezésével vagy a némabálhoz hasonló kreatív akciókat. Fontosnak tartja, hogy családtagjai is részesei legyenek vele együtt a közösségi életnek.

Közösségi diplomata feladatai szorosan összefüggnek a Nemzetpolitikai Államtitkárság prioritásaival. A sikeres Kőrösi Csoma Sándor Program ugyan felfüggesztésre került, de amint az egészségügyi körülmények engedik, újra elindul. Egyéb rendezvények is elmaradtak, a nyertes BGA pályázatok pedig inkább működési költségeket, mintsem programokat támogatnak.

A diplomataasszony a Szent István napi emlékműállításon találkozott először a clevelandiekkel, ahol nagyon jó benyomásokat szerzett. Örül neki, hogy méltón meg tudta ünnepelni Magyarország születésnapját többezer kilométerről is.

Kedves Erika, köszöntünk közösségünkben! Eredményes munkát kívánunk!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.