Kárpátalja
Kárpátalja

A Jobbik magyar-magyar kerekasztal létrehozását javasolja az ukrán válsággal összefüggésben – jelentette be az ellenzéki párt elnöke kedden.
Vona Gábor szerint a kárpátaljai politikai szervezeteknek, az ottani magyar egyházak képviselőinek, az ukrán parlament magyar képviselőjének, a magyar kormánynak és a magyar parlamenti pártoknak mielőbb össze kellene ülniük és hatékony, gyors válaszokat megfogalmazniuk az ukrán válság aktuális kérdéseire.
A pártelnök fontosnak nevezte, hogy a kerekasztal rendszeresen – a javaslat szerint kéthetente – ülésezzen és konszenzusos döntéseket hozzon a kárpátaljai magyarság biztonságát érintő ügyekben.
Vona Gábor szerint a konfliktus láthatóan hosszú távú lesz, a magyar közösség helyzete pedig kritikus. Úgy értékelte, hogy az ukrán vezetés semmi garanciát nem ad az ott élőket megillető jogok biztosítására. Damoklész kardjaként lebeg a kárpátaljai magyarság feje felett a “besorozás rémképe”, miközben ez nem az ő háborújuk – mondta Vona Gábor, aki szerint azt sem lehet kizárni, hogy egyfajta magyarellenes hangulat alakul ki, amit meg kell előzni.
Szávay István, a párt alelnöke arról beszélt, hogy noha Petro Porosenko ukrán elnök a magyar közösség jogainak szavatolását és kiterjesztését ígérte, ennek ellentmond, hogy az ukrán parlamenti választások körzeteit úgy húzták meg a napokban, hogy nem lesz magyar többségű körzet, nem lehet közvetlenül magyar képviselőt az ukrán parlamentbe juttatni.
Az ukrajnai kisebbségek számára igazságos választási előírásokat követel a Fidesz-KDNP EP-frakciója is.
A nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására és a jelenleg hatályos kisebbségi és választási törvények betartására szólította fel az Ukrán Központi Választási Bizottságot a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja hétfőn. A közlemény azután született, hogy az ukrán elnök rendeletben jelölte ki az előre hozott ukrajnai parlamenti választásokra az új körzethatárokat.
Az augusztus 27-én kiadott rendeletben rögzített körzethatárok érvényesítése megfosztaná a 150 ezres kárpátaljai magyarságot a parlamenti képviselet megszerzésének lehetőségétől, és ez még az ukrán választási törvénynek is ellentmond – írták a közleményben.
A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja határozottan elítélte az Ukrán Központi Választási Bizottság döntését, felszólítva egyúttal a testületet, hogy a jelenleg hatályban lévő törvények betartásával olyan választókerületeket alakítson ki Kárpátalján, amelyekben a tömbmagyarság egy parlamenti körzetet alkothat.
Az ukrán belpolitikai válság megoldását az Európai Unió a demokratikus jogállamiság irányába vezető reformok végrehajtásában látja. Ennek része a nemzeti kisebbségek védelme és jogainak tiszteletben tartása – emelte ki a közlemény.

MTI

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.