Úgy tűnik, hogy megnyílik lassan az élet a cleveladni cserkészek háza táján. Húsvétkor szabadtéri locsolkodással ünnepelték a feltámadást és a rég várt találkozások örömét. A májusi adásban Bócsay Klára cserkész életpályája került górcső alá, aki az otthonában fogadta Pigniczky Esztit és Vörös Katalint. Írásunk végén pedig programajánlóval kedveskedünk az olvasóknak.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A clevelandi cserkészek hagyományőrző locsolkodást szerveztek a szülők és gyermekek számára.  A Szent Imre templom udvarán gyűltek össze húsvéthétfőn, mivel a járványügyi szabályok szerint még csak a kültéri rendezvények lehetségesek.

ReklámTas J Nadas, Esq

A program egy színdarabbal kezdődött – amit a felnőttek mutattak be -, és önfeledt játékkal, körtáncokkal folytatódott. Pigniczky Enese előadásában a jelenlévők a régi húsvétok szokásairól hallhattak. Az alkalom még ünnepélyesebbé tétele érdekében többen népviseletben jelentek meg.

Magát a locsolkodást játékos keretek közé helyezték a cserkészek: elhangzottak az előre megírt versek, előkerültek a festett hímestojások, és természetesen egy lány sem maradt meglocsolatlanul.

Az esemény egy szabadtéri vendégséggel ért véget. A hosszú bezártság után az sem szegte a résztvevők kedvét, hogy idén maszkban kellett locsolkodniuk. A rég várt együttlét a közösség számára rendkívül felüdítő élmény volt.

Bócsay Klári néni meghatározó szerepet játszott a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség munkájában: részt vett a kiscserkész szakképzés kidolgozásában, elindításában. Egy évtizednyi időt és energiát fektetett a kiscserkészvezető tisztek tanításába. Mindezek ellenére nem saját magának tulajdonítja a dicsőséget. Az interjú közben gyakran emlegette Beodray Feri bá, akinek rengeteget köszönhet.

A cserkész pályafutása – több kortársához hasonlóan – Németországban kezdődött. Az alapokat 1949-ben sajátította el a regensburgi táborban. Egy év múlva kinevezték őrsvezetőnek, de komolyabban beletanulni már csak Amerikában, a 34. számú Zrínyi Ilona cserkészcsapat Búzavirág őrsének élén volt lehetősége. Családjával előbb New York államba, majd Ohio Cleveland városába költöztek.

A cserkészek számára nyilvánvaló, de a nagyközönségnek talán nem: azért számít különlegesnek és lényegesnek a kiscserkész mozgalom külföldi alakulása, mert akkoriban ez egy új, forradalmi változtatás volt. Az 1978-as években szembesültek azzal az akkori vezetők – köztük az említett Beodray Feri bá -, hogy úgy lehet igazán megfogni a gyerekeket, ha minél kisebb korban elkezdik a cserkész szellemben való nevelésüket. Természetesen mindig az életkoruknak megfelelően, játékos körülmények között.

Ez a teória pedig sosem dőlt meg. Vörös Kati néni is alátámasztotta philadelphiai tapasztalatai alapján, hogy nagyon jó döntés volt anno az utánpótlás-képzés mellé letenni a voksukat. Azok a cserkészek, akik tizenéves, tinédzser korukban lépnek csak be a szövetségbe, nagyobb átlagban morzsolódnak le.

Klári néni és Kati néni cserkész-munkakapcsolata a KMCSSZ-ben, és barátsága az életben az 1966-os Jubitáborban kezdődött el. Mosolyogva emlékeztek vissza erre az időre: „A cserkészet csúcsa volt!” – mondták egyetértésben. Innentől kezdve gyakran táborozott együtt Cleveland és Philadelphia.

A teljes mélyinterjú tartalma, illetve az, hogy mit gondolnak a cserkészmozgalom 2021-es helyzetéről – itt olvasható.

Végül, de nem utolsó sorban figyelmükbe ajánljuk a cserkészek aktuális hirdetéseit:

  • A szokásos, pandémia előtti péntek esti foglalkozások visszatérnek a cserkészházba. Továbbra is nagyon fontos a szabályok betartása: a megfelelő fertőtlenítés és távolságtartás. Az évzáró összejövetelt június 4-re tervezik, helyszínül a Mastic Parkot választották.
  • Kevesebb mint két hét múlva kirándulás lesz a Cserkésztanyán! Május 15-16-án várják a csapatokat a természetbe, illetve a Fekete Párduc őrs fogadalomtételére.
  • Maradtak programok az online platformokon is: május 29-én virtuális akadályversenyben lehet részük az őrsök tagjainak. Izgalmas megmérettetést és jó eredményeket hozzá!
  • A Cserkészbállal kapcsolatos fejleményről pedig azt fontos tudniuk, hogy az új kitűzött dátum 2021. október 30. A tavaszi dátum sajnos elhalasztásra került.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.