YouTube player
A tartalomból:

  • Interjú Szentkirályi Julóval és Pigniczky Enesével a kiscserkészek halloweeni programjáról
  • Interjú Szigeti Mátyás csapatparancsnokkal a zöldnyakkendős cserkészek halloweeni programjukról és a felnőttcserkészek fillmorei hétvégéjükről
  • Interjú Lendvai Lintner Imrével, a KMCSSZ elnökével a novemberi tiszti kondferenciáról
  • Interjú Fogarasi Miklóssal, a Forrás munkacsoport vezetőjével programjuk megvalósításáról
  • Interjú Szabó Jánossal, Bodor Pálné Bozsik Lidivel és Pigniczky Esztivel a regőscsoportról és a közelgő Nagyszereplésről
  • Cserkész hirdetések

A cserkészetnek három alap tudásvonala van, az egyik a magyarságtudat megtartása, a másik a cserkésztudás, a harmadik a jellemnevelés. Van egy munkacsoportunk, aki fel fogja turbózni a jellemnevelést gyakorlati megoldásokkal. A cserkészet egy háromlábú szék, és az egyik lábát most meg fogjuk erősíteni Lendvai-Lintner Imre a Külföldi Cserkészszövetség elnöke Fillmore-ban adott interjút, ahol felnőtt cserkész találkozót és tiszti konferenciát tartottak. Az egyeztető találkozó a programpontok mellett a rendszeres kapcsolattartásról és a tervezésről is szólt.    

A november a tiszti konferencia a hónapja, amely második éve kap helyet Fillmore-ban. Ezúttal a cserkészvezetők a III. és az V. kerületből, vagyis USA és Kanada keleti harmadáról jöttek össze. Imre azon kívül, hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke, a Magyar Cserkészfórumnak is az elnöke. Utóbbi szervezet összefogja a többi magyar cserkészszövetséget: Rendszeresen gyűlünk, évente kétszer élőben találkozunk, épp három héttel ezelőtt volt Krasznahorka vára mellett Felvidéken a fórumgyűlésünk. Azt mondhatom, a vezetőképzés egy magasabb szintre lépett, épp befejeztünk egy cserkésztiszt képzést 15 jelölttel, ugyanakkor augusztusban majdnem 20 segédtisztet képeztünk ki. Ezen kívül a KMCSSZ-nek a kiscserkész vezetők képzésébe kapcsolódtak be a Fórum Testvérszövetség jelöltjei és kiképzői.

A KMCSSZ elnöke kiemelte, hogy ahogyan a KMCSSZ-ben régóta tudatosan foglalkoznak a jelenleveléssel foglalkoznak, úgy a többi testvérszövetségben is felerősödtek a lelki mozgalmak  és pozitív irányba mutatkoznak. Több fórumos kezdeményezés van, az egyik például a betlehemi békeláng, ami már sok éve van az egész Kárpát-medencében és Nyugat-Európában az adventi időszakban. Idén már Észak-Amerikában is fogunk betlehemi békelángot osztani. De ugyanide tartozik az Összetartozásunk tüze és a csíksomlyói búcsúra való zarándoklat is. 

ReklámTas J Nadas, Esq

Lendvai-Lintner Imre hozzátette, hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetség számos sikeres projektet tudhat maga mögött a 2023-as évben. Ott volt például az a jelentős múltra visszatekintő nemzetközi tutajtábor a Tiszán, amikor is több mint 250 magyar ajkú cserkész fogott össze a világ minden tájáról, és az óriási tutajépítést követően – lehetőségükhöz és kapacitásukhoz mérten – megtisztították Európa egyik legszennyezettebb folyóját a hulladékoktól. A kilencnapos tutajtábor a Felső-Tisza vadregényes, kezdeti 100 kilométeres szakaszán zajlott 250 cserkésszel három kontinensről (Dél- és Észak-Amerika, Ausztrália és Európa), 14 saját tervezésű és saját építésű tutajon. 

De nem elhanyagolhatóak a két nagy cserkésztábor számadatai sem: a fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban majdnem 500-an voltak, és több mint 100 cserkész őrsvezetőt képeztek ki, több mint 25 kiscserkész őrsvezetőt, segédtiszteket, cserkésztiszteket. De a németországi Hárshegy Cserkészpark táboráról is hasonlóan pozitív mérleget lehetne vonni. 

A Bocskai Rádió hallgatói, főleg a clevelandi cserkészetet látják, de fontos látni azt, hogy a mozgalom egy nagyobb dolog. Eljövünk Fillmore-ba, ahol az össz-szövetségi munkát látjuk, és nagyon jó látni, hogy amit mi csinálunk, ez a kovászmunka kiterjed a Kárpát-medencére is. Nagyon szépen köszönjük a munkát, a gyümölcsöt learatjuk jövőre a Jubival – zárta szavait a KMCSSZ elnöke, Lendvai-Lintner Imre. 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.