Tartalomból:

  • Interjú Slattery Krisztával és Szigeti Mátyással, a clevelandi cserkész csapatok parancsnokaival, a csapatok nyári programjairól
  • Betekintés a Jubitábor szervezésébe, interjú Pigniczky Esztivel a tábor parancsnokával
  • Interjú Horváth Dániellel a 2023-as SZMCS Jubitábor vezetőjével
  • Csajka Tamás beszámolója a SZMCS tavaszi táboráról, öregcserkész találkozóról és a családos cserkésztáborról
  • Cserkész hirdetések
YouTube player

Mi történt a clevelandi cserkészekkel júniusban? Az nem kétséges, hogy ekkor sem pihentek. A cserkészek számára a nyár ugyanis a csúcsidővel egyenlő. Csajka Tamás és Pigniczky Eszti öltötték magukra a műsorvezetői szerepet, és szórakoztatták a hallgatókat a Cserkész Rádió teljes adásidejében.

A kiscserkészek kirándulásáról a clevelandi fiú- és leánycserkészcsapatok parancsnoka, Slattery Kriszta és Szigeti Mátyás számolt be. A kiscserkészek nyarának legfőbb eseménye ez a hétvégi tanyázás, hiszen ők még nem vehetnek részt a Jubitáborban. A legkisebbeknek áldásos időjárásban, izgalmas kalandokban, tanulságokban és sok vidámságban volt részük a hirami klubban. A vezetőkkel együtt többen voltak, mint húszan.

Háromnapos, ún. hátizsákos vadvízi túrán voltak a cserkész vezetők júniusban. Pittsburgh-től délkeletre, körülbelül egy órányira táboroztak le. Családias létszámban, jó hangulatban telt a hétvégéjük. A vezetők közös időtöltése a cserkészcsapatokra is pozitív hatással lehet, hiszen ezek az emberek akkor tudnak igazán sokat adni a közösségnek, ha maguk is töltekeztek egymás társaságában és a természet közelségében.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az utolsó nyári táborral lezárul a cserkészév. Csajka Tamás arra kérte a clevelandi csapatvezetőket, vonjanak mérleget a 2023-2024-es évet illetően cserkész szempontból. Szigeti Mátyás szerint idén jó volt a munkamegosztás, sokan vállaltak felelősséget a csapat érdekében szervezésben, programok és kirándulások lebonyolításában egyaránt. Slattery Krisztina, az 34. számú Zrínyi Ilona Leány-cserkészcsapat vezetője szerint abszolút kiemelkedő, mozgalmas évet zárnak hamarosan, hiszen mind a novemberi Nagyszereplés, mint a következő hetekben megvalósuló Jubileumi Nagytábor olyan programok, amelyek rendkívül nagy energiát, kapacitást, kreativitást, fegyelmet és felkészültséget igényeltek a cserkészek részéről. A lánycsapat vezetője úgy véli, a következő szezont kisebb pörgés jellemzi majd, de ilyen évekre is pont úgy szükség van a csapatok életében, mint a mérföldkőnek minősülő jubileumokra. Szeptember első vasárnapján – a Cserkésznap keretein belül – lesz majd a 2024-2025-ös cserkészév ünnepélyes megnyitója. A clevelandi magyar közösség és mindannyiunk nevében köszönet illeti a cserkészetben tevékenykedő kicsiket és nagyokat azért a közösség- és magyarságépítő munkáért, amit töretlenül, télen-nyáron végeznek.        

Az adás kiemelt témája a július 25 és augusztus 4. között megvalósuló Jubileumi Nagytábor volt. A szervezők összesen 900 fő fogadásával számolnak. Érkeznek cserkészek, Ausztráliából, Dél-Amerikából, Európa legkülönbözőbb pontjairól. Jönnek Kanada összes cserkészcsapatából és az Egyesült Államok mindkét partjáról. Képviseltetni fogja magát Magyarország, Horvátország, Vajdaság, Erdély és Felvidék is.

A tábor keretmeséje Szent István személyére és tevékenységére épül. A cserkészvezetők célja államalapító királyunk üzenetét lefordítani 2024-re, napjainkra. István intelmei egy-egy cserkésztörvénnyel párhuzamba állítva a tábor napi üzenetei lesznek. Komoly célunk a jellemnevelés, ami sok időt és energiát igényel. A témákat kézügyesség, sport, játék, ritmika és zene segítségével dolgozzuk fel. Úgy, hogy a legkisebb korosztály számára is érthető legyen – tudták meg a hallgatók Pigniczky Eszti táborparancsnoktól.

A cserkésztábor mindkét hétvégéjén lesz vendégfogadás, az első nyílt napon a park közvetlen szomszédai tudnak majd megismerkedni a cserkészekkel. Olyanok mint rendőrség, tűzoltóság, helyi képviselők, vagy a park közvetlen szomszédai. A záróhétvégén pedig péntektől vasárnapig nyitott kapuk várják a táborba bepillantani vágyó volt cserkészeket, szülőket, látogatókat. Lesz ennivaló, táncosbemutató és népzene. A Sarjú Banda egyébként nem csak a nyílt hétvégén, hanem egész táboridő alatt biztosítja majd a talpalávalót a táncházakhoz. A nagytábor csúcspontja a szombat esti tábortűz lesz. A táborzárás augusztus 4-én vasárnap lesz, a közös szentmisét követően bontanak sátrat a cserkészek.

Komoly és felkészült humán-gépezet áll a tábor mögött, külön-külön kis stábok, kijelölt felelősök dolgoztak és dolgoznak a programokon, a keretmese gördülésén, a hétköznapokban várható problémák kiküszöbölésén, az adminisztráción, a park megfelelő állapotán. A tábor fedezete körülbelül 60 ezer dollár, ami nem jöhetett volna össze az Önök adományozó szándéka és a jótékonysági eseményeken való aktivitása nélkül. A cserkészek háláját ezúton is tolmácsoljuk mindenki felé! Ha továbbra is szeretnének, módjukban áll segíteni, megtehetik. Ugyanis a Jubitáborba legtávolabbról érkező 170 cserkészt a tábor előtt és után 3 nappal vendégül látják a szervezők. Szívesen fogadják, ha egy vacsora vagy turisztikai belépőjegy árával, akár otthoni szállás felajánlásával bekapcsolódnak a projektbe. Egymást is építsük, támogassuk. Mi vagyunk az ország, mi egymás számára – zárta a beszélgetést Csajka Tamás. A Jubitáborral kapcsolatos összes információt és médiaanyagot a következő felületeken érhetik el: Jubitabor.org, KMCSSZ.org 

A júliusi cserkész adásba röviden bejelentkezett Horváth Dániel, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) egyik vezetője, egykori K-Med ösztöndíjas (A Külföldi Magyar Cserkészszövetség nyári ösztöndíjprogramja az Egyesült Államokban). Életút-meghatározó hatással bírt ez az utazás. Ha akkor nem lettem volna ott, az elmúlt 15 évem sem így alakult volna. Nem vállaltam volna ilyen feladatokat, felelősségeket a szövetségben – fogalmazott a felvidéki közösségi vezető és arról is mesélt Csajka Tamáson és Pigniczky Esztin keresztül a hallgatóságnak, hogyan zajlott az SZMCS nagytábora 2023 nyarán, és a különbözőség vagy a hasonlóság több a két szövetség között. Például: KMCSSZ-től leste el az SZMCS a korosztályos bontást a táborban, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség viszont méltán ismerheti el a felvidéki cserkészek által kidolgozott új próbarendszer pedagógiai alapját. Ami viszont talán mindkét közösség számára – eltérő létszámaiktól függetlenül – kihívás lehet, az a közép- és idősebb korosztály aktív megtartása a mozgalom berkeiben. Mindig van fent és lent a vezetőképzésben, de szerencsére ezek a hullámvölgyek sosem egyszerre ütnek be a csapatokban – Horváth Dániel hangsúlyozta, az ő cserkész-életútja abszolút bizonyítéka annak, hogy a jövőben is szükség van a K-Med ösztöndíjlehetőségre.

A felvidéki cserkészvezető megállapításaihoz Csajka Tamás is csatlakozott, aki június végén tért vissza többhónapos kassai útjáról három gyermekével: Az, hogy hazamentem, nem csak család- és rokonlátogatás volt, nem csupán a gyerekek iskolába járásáról és magyar tanulásáról szólt, a cserkészetről is. Az én gyerekeim igazából nem is érzékelték a különbséget a felvidéki magyar cserkészet és aközött a tevékenység között, amit otthon, az Egyesült Államokban tapasztalnak. Ugyanazokat a dalokat énekeltük a tábortűz körül, portyára is mentünk, ismerős játékokat játszottunk. A magyar cserkészet része a helyi magyar közösségnek, része az összetársadalomnak és a világmagyarságnak – zárta beszámolóját a felvidéki születésű, ma már clevelandi családapa és cserkészvezető.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.