Az elmúlt egy év intenzív cserkészélmények nélkül telt, nem voltak nagy közösségeket megmozgató táborok, utazások kontinensek között. A cserkész-lelkesedés a bezárt időszakot követően sem lankadt, épp ellenkezőleg: a jövőre gondolnak, és nem hagyják a fiatalokat szétszéledni, illetve nem szüneteltetik a vezetői utánpótlás-nevelést sem. Abszurd, de már többszörösen bizonyított, hogy működőképes lehet a cserkészet az online térben. Pigniczky Eszti, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség vezetőképzőjének a vezetőtisztje az eheti vendégünk, a központi témánk pedig a nemrég indult webképzésük. Szólunk továbbá röviden az idősekkel készített cserkész- interjúsorozat újabb alanyáról, és a cserkészek téli kirándulásáról.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Úgy a diaszpórában élők, mint a Kárpát-medencében élő testvérszövetségek rádöbbentek arra, hogy elengedhetetlen a szoros kapcsolattartás. Ugyanakkor a vezetőképzők sem maradhatnak el, mivel a következő hónapok is bizonytalanok a csoportosulást és a szabad mozgást illetően. Az internetes oktatást indokolta továbbá annak megelőzése, hogy a közösség fiataljai a korlátozásokban elszoknak egymástól.

De miről is számolhatunk be eddig? Lezajlott egy négyalkalmas képzés, a második turnus február 7-én indul. Mindkét alkalom célja: ne maradjanak magukra a fiatalok. Maguk a foglalkozások kétórásak voltak, az az átlagos csapatfoglalkozást tükrözték. A diaszpórában elterjedt szokás szerint a csapat megérkezik a megbeszélt helyszínre, a közös sorakozót hirdetések és játék követi. Ezután egy rövid rajfoglalkozás erejéig szétválnak a résztvevők, majd pedig az őrsök különülnek el. A Zoom-platformon kiválóan megoldották a felsorolt napirendet a csoportbontásokkal együtt. A vezető-jelöltek és a kiképzők összesen 120-an gyűltek össze a virtuális szobában. A kiképzők Dél-Amerikából, Kanadából és az Egyesült Államokból érkeztek, jelöltek zömében Európából. Az előadók kemény munkát tettek a webképzésbe. Egy 40 perces foglalkozás sikeres levezényléséhez legalább dupla ennyi idő előkészület szükséges. Előkészítő és kiértékelő gyűléseket is szerveztek.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Nem annyira közismert a dél-amerikai cserkészek élete. Az argentin diaszpóra helyzete nem rózsás, de a cserkészeik szívükön viselik a magyarság sorsát, ezért törekednek a gyermek korosztályt megfogni, és cserkészetre – egyúttal magyar nyelvre és kultúrára – tanítani. Mondhatjuk, hogy a megmaradásért küzdenek. Nagyon szép precedenst szolgáltattak arra, hogy a webképzésen elsajátított tudást átültessék a gyakorlatba. 15 argentin és brazil jelölt vett részt a kiscserkész segédtiszti oktatáson, közülük 12 (csak az argentinok) tartottak egy hétnapos tábort, amit az állami szervek engedélyeztek azzal a feltétellel, hogy a táborozókat letesztelték, maszkot viseltek, programjaikat pedig úgy alakították, hogy ne legyen szükséges elhagyni a táborhelyet. Így kimaradt például a minden cserkésztáborhoz hozzátartozó kirándulás vagy portya. A célt elértük: a tábor megkezdése előtt egy alapot adtunk számukra – mondta Eszti.

A következő hónapok terevei már körvonalazódnak: gondolkodnak egy online tisztképzőn, mivel kérdőjel áll minden nyári program helyén az Egyesült Államokban. Általalában a filmore-i Sík Sándor Cserkészparkban szoktak összejönni, viszont a hatóságok hozta döntések alapján, a városok közötti távolságtól függetlenül egyforma járványügyi intézkedéseket foganatosítanak úgy New York városában, mint az egész állam területén.  Eszti megosztotta velünk, hogy opció lehet számukra egy ohio-i táborhely, amennyiben az állam bizonyos enyhítéseket tesz. Ha ez nem, következik be, akkor a 350 fős program helyett kisebb csoportokban tartják meg a tisztképzőt – akár erre szentelik az egész nyarat.

Ha idén sikerül vezetőket képezni, akkor nekikezdenek a 2022-es Jubitábor előkészítésének: „Nem tudunk még egy évet feláldozni. A csapatok nem léteznek őrsvezetők nélkül, s nem léteznek rajvezetők nélkül.” – hangzott el Esztitől.

Örömteli élményekről mesélhetnek most otthonaikban a clevelandi fiúk és lányok. Hosszú idő óta ugyanis – január 30-án – cserkész kiránduláson vehettek részt a Bedford-i Metro Parkban. A hideg és a hó sem szegte kedvüket a természetben való időtöltéstől. Épp ellenkezőleg: a rég várt együttlét kárpótolta a több mint negyven gyereket mindenért. A nap során új elméleti ismereteket szereztek, használták kézügyességüket, és hogy ne fázzanak miután végigjárták a felállított forgószínpad állomásait – labdajátékokkal ütötték el az időt. A csapatkirándulásról készült felvételt és a mosolygó gyermekarcokat a vasárnapi adásban láthatják.

Cserkész Rádió / TV februári adásához egy hosszabb interjú készült Szappanos Istvánnal. A 91 éves cserkésztiszttel folytatott beszélgetés újabb epizódja annak a sorozatnak, amelyben a közösség idős személyeit szólaltatjuk meg. A Pista bácsival való beszélgetésből is tágabb ismereteket kaptunk a cserkészet clevelandi történetéről, és bölcs gondolatokat az ő látásmódjáról a jelenünket illetően. Ha kíváncsi a teljes anyagra, itt elérheti.

Zárszóként egy felhívást tolmácsolunk kedves olvasóinknak: “A Cserkész Barátok Köre és a clevelandi cserkészcsapatok szeretettel meghívják Önt és kedves családját hagyományos ebédjükre, mely ez alkalommal elvitelre lesz felszolgálva február 28-án a Szent. Imre templomnál. A menü: csirkehúsleves májgombóccal, marhapörkölt nokedlivel és uborkasalátával. Desszertnek pedig Gerbeaud szelet. Részletes rendelési információ megtalálható a csbk.org honlapon.”

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.