A Buffalóban élő Dr. Forgách Péter szemészprofesszor tiszteletbeli konzuli megbízatást kapott. Jarai Judit az MTI Washingtoni tudositojanak cikkéből idézünk.

Meghitt ünnepségen, január 13-án, sok barát és tisztelő jelenlétében nyújtotta át Király Zsuzsanna New York-i vezető konzul a buffalói Magyar Házban a tiszteletbeli konzuli megbízatást.

“Forgách Péter személyében olyan személyiség kapta a megbízatást, aki már eddig is nagyon sokat tett a magyarokért, s akit köztisztelet övez a városban élő és az egész amerikai magyarság körében” – tájékoztatta telefonon az MTI-t Király Zsuzsanna. Kiemelte az új tiszteletbeli konzul által magyar fiataloknak alapított ösztöndíj-program jelentőségét, s hozzátette: régóta aktuális volt a kinevezés. A vezető konzul az aznap megrendezett kihelyezett konzuli napokról is beszélt a bocskai rádió stábjának.

Dr. Forgách Péter neve nem ismeretlen Clevelanben sőt Magyarországon sem: a piarista rend alapítójáról elnevezett Calasanctius ösztöndíj-program életre hívójaként és működtetőjeként sok magyar fiatalnak teremtett lehetőséget, hogy amerikai egyetemek posztgraduális képzésein vegyen részt, vagy amerikai kórházakban tegyen szert szakmai gyakorlatra. Közben a buffalói egyetem közgazdász hallgatóit pedig Magyarországra vitte és viszi tanulmányutakra.

A tekintélyes szemészprofesszor, retinasebész elmondta: szívmelengető meglepetésként érte, amikor megkeresték őt e megbízatással. Forgách Péter 1946-ban Gyöngyösön született, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után került ki szüleivel az Egyesült Államokba. A buffalói Calasanctius magyar piarista gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, majd az Indiana államban lévő Notre Dame Egyetemen és a georgiai orvosi egyetemen tanult. Először sebészként dolgozott, majd retinasebész lett. Az amerikai magyar közélet aktív tagja, felesége amerikai születésű japán aki folyékonyan beszél magyarul  – akivel közösen négy gyermeket neveltek fel és aki a magyar cserkészcsapatot vezeti Buffalóban. Első kislány unokájuk egy éves.

A megbízatásának átvétele után beszélgettünk a doktor úrral.

Dr. Szakács Imrét, magyar közösségi diplomatát, a  new yorki főkonzulátus munkatársát kérdeztük a buffalói Magyar Házban, ahol a konzulátus által megrendezett kihelyezett konzuli napokról és Dr. Forgách Péter buffalói retinasebész professzor tiszteletbeli konzullá avatásáról. A diplomata elmondása szerint nagyon sokan megkeresték ezen a napon a főkonzulátus munkatársait különböző konzuli hatáskörbe tartozó ügyes-bajos dolgaikkal. Kitért a professzor úr avatási ünnepségére is, méltatva a doktor úr Buffalo és környéke magyarságáért töretlenül dolgozó akaratát és a saját életével példát mutató magatartását.

Gyöngy Ádám​ CTP ösztöndíjast kérdeztük az ösztöndíjról és a program alapítójáról, dr. Forgách Péterről.

Utassy Ádám CTP ösztöndíjast kérdeztük az ösztöndíj programról.

Hegedűs Jenőt kérdeztük Forgách Péterről.

 

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.