A Bloomberg információi szerint a bölcsek nem tudtak egyezségre jutni a nagyobbik magyar kormánypárt ügyében.

Nincs egyetértés a bölcsek között, emiatt pedig nem biztos, hogy hamarosan döntés születik az EPP-n belül arról, hogy kizárják a Fideszt vagy sem – tudta meg a gazdasági hírportál. Mint írják, névtelenséget kérő információik szerint nagyon valószínű, a február 3-án kezdődő EPP-kongresszuson nem lesz téma a Fidesz ügye. Az anonim forrás arról is beszámolt a portálnak, hogy bizonyos megosztottság is van az ügy kapcsán az Európai Néppártban.

Ismeretes, tavaly kérte fel az EPP vezetése Herman van Rompuy-t, Hans-Gert Pötteringet és Wolfgang Schlüsselt arra, hogy vizsgálja meg a Fideszt annak érdekében, hogy lehetséges-e vele a továbbiakban az együttműködés az EPP keretein belül. Korábban az ügy kapcsán több lehetséges forgatókönyv is felmerült, így az is, hogy meghosszabbítódik a felfüggesztés, vagy esetleg a Fidesz lép ki az EPP-ből.

A Portfolio az üggyel kapcsolatban azt írta hétfőn: már január elejéig be kellett volna nyújtani a vizsgálati jelentést, de nincs konszenzus a három néppárti bölcs között a magyar jogállamiság megítéléséről. Megfogalmazásuk szerint – a Bloomberg információja alapján – az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés a jogállamiság megítélése, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra és kizárási javaslatra mi lenne a magyar miniszterelnök-pártelnök válaszlépése.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormányfő múlt héten a Kossuth Rádióban azt mondta: egy centire voltak csütörtökön attól, hogy kilépjenek az Európai Néppártból, de amiatt nem tették ezt meg, mert néhány nagy tagállam pártjaitól támogatást kaptak a csütörtöki EP-szavazáson. Orbán Viktor akkor a rádióműsorban azt is mondta: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor a Fidesznek egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítania, amihez lesznek szövetségesei.

(Mandiner)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.