Újabb jobbikos politikusok leigazolására készül a Mi Hazánk Mozgalom. A Jobbik nemcsak több vezéralakját vesztette el a választási vereség óta, hanem szavazóinak felét is. A Jobbiknál közben úgy tartják, a mozgalom “a NER része”.

A Mi Hazánk Mozgalmat Toroczkai László ásotthalmi polgármester, a Jobbik alelnöke a párt egyik platformjaként alapította meg idén májusban, miután az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt Sneider Tamással szemben. A Jobbik vezetése nem engedélyezte a platform működését és eljárást indított Toroczkai, valamint az ő legismertebb támogatója, Dúró Dóra országgyűlési képviselő ellen. Mindkettőjüket kizárták a pártból, ami kilépési hullámot indított el a Jobbikban. Erre reagálva Toroczkai és Dúró júniusban mozgalommá szervezte a tömörülést, augusztusban pedig pedig párttá alakultak. Dúró Dóra ekkor nyilatkozott az InfoRádióban.

“Körülbelül kétezren vannak, akik már jelentkeztek tagnak, és további több száz szimpatizáns jelezte, hogy szeretné segíteni a munkánkat” – mondta Dúró.

A Mi Hazánk egyik alelnöke Dúró Dóra férje, Novák Előd lett, aki már korábban elhagyta a Jobbikot. Ő beszélt arról az InfoRádióban, hogy egy igazán radikális pártot akarnak, mert a Jobbik szerintük feladta magát, és középre, sőt balra tolódott.

“Mi egyedüli pártként szorgalmazzuk például a sorkatonai alapkiképzés bevezetését, az EU-csatlakozási szerződés újratárgyalását, a halálbüntetés visszaállítását vagy a szibériai bérrabtartás bevezetését,

illetve a választójog írni, olvasni tudáshoz kötését. Tehát számos olyan javaslatunk van, amiket más pártok nem vállalnak föl. Ellenzéki oldalon is csak marakodást látunk, miközben kormányváltó hangulat helyett csak ellenzékváltó van” – összegzett Novák Előd.

A Závecz Research legújabb felmérése is azt igazolja, hogy a Jobbik sok támogatót vesztett az utóbbi néhány hónapban – mondta az InfoRádióban Závecz Tibor, a közvélemény-kutató ügyvezetője. “A Jobbik a parlamenti választások óta a felét elvesztette a szavazóinak. Kilépett az elnök és mások is, a választók pedig tanácstalanok” – vázolta Závecz.

A Mi Hazánk ezen a héten újabb csatát nyert a Jobbikkal szemben. Kizárása után

Volner János, a Jobbik korábbi alelnöke és parlamenti frakcióvezetője is tárgyal Toroczkaiékkal a csatlakozásáról, sőt magával viszi Apáti Istvánt és Fülöp Eriket,

akik korábban szintén a Jobbik képviselőcsoportjában ültek, de most hozzá és Dúró Dórház hasonlóan függetlenek.

“Ugyanazt vallja a Mi Hazánk Mozgalom, amit korábban a Jobbik hivatalosan hirdetett, a nagy különbség az, hogy a mozgalomnál nem látunk különbséget a gyakorlati politizálás és a meghirdetett célok között, a Jobbiknál azonban már vállalhatatlan a különbség” – mondta Volner.

A Jobbik szerint a Mi Hazánk Mozgalom a Fideszt szolgálja. Pintér Tamás, a párt országgyűlési képviselője a tévészékház előtt rendezett tüntetés után azt mondta, hogy

a Jobbik az egyetlen ellenzéki párt, amelyik tényleg az ellenállás útjára lépett, a magukat radikálisnak mondók pedig azt bizonyítják a tétlenségükkel, hogy a NER részei.

Nyitókép: Rosta Tibor
Forrás: infostart.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.