Elhunyt 98 éves korában Robert Dole volt amerikai szenátor és republikánus párti elnökjelölt, aki 1996-ban az akkor hivatalban lévő Bill Clinton elnök ellen szállt harcba – közölte vasárnap Elizabeth Dole, a politikus felesége Twitter-oldalán.

A második világháborús veterán Dole 2021 februárjában közölte, hogy tüdőrákban szenved. Harmincöt éves politikai pályafutása során Dole az egyik legbefolyásosabb republikánus szenátor volt, aki törvényhozói tevékenységével nagy hatással volt egyebek között az amerikai adópolitika, külpolitika, mezőgazdasági és élelmezési programok alakítására, és kulcsszerepet játszott a fogyatékkal élők jogairól szóló törvény elfogadásában, amely védi őket a hátrányos megkülönböztetéstől.

Utolsó éveit Dole a sebesült és harcokban elesett veteránok ügyének szentelte,

tekintettel arra, hogy második világháborúban kapott sérülése miatt nem tudta használni jobb karját.

Tas J Nadas, Esq

Három alkalommal indult elnökválasztáson, de mindannyiszor alulmaradt, legutóbb 1996-ban, Bill Clintonnal szemben. Azt megelőzően kiesett az 1980-as és az 1988-as előválasztáson; 1976-ban Gerald Ford elnök oldalán indult az alelnöki tisztségért, de akkor Ford alulmaradt Jimmy Carterrel szemben.

Dole 35 éven át képviselte Kansas államot a kongresszusban:

1961 és 1969 között a képviselőházban, 1969 és 1996 között a szenátusban. Dole a 2016-os elnökválasztási kampányban eleinte Jeb Bush jelöltségét támogatta a republikánusok előválasztásán, majd Bush kiesését követően Donald Trump későbbi elnök oldalára állt.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.