Nyolcvannegyedik életévében elhunyt a Kolozsvárt született Szabó Orbán Olga olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőrvívó – közölte szerdán a Román Vívószövetség.

A szakszövetség megjegyzi, hogy a kiváló versenyző szerezte Románia számára az első olimpiai dobogós helyezést, valamint az első világbajnoki aranyérmet. „Mindazzal, amit a romániai tőrvívás nagy családja számára örökségül hagy, és amivel megajándékozott bennünket – érzelmekkel, feledhetetlen pillanatokkal, emberségből és jellemből mutatott példával –, Szabó Orbán Olga és a román tőrvívás aranygenerációjának többi tagja valamennyi vívón keresztül tovább él, aki követi a nyomdokait” – olvasható a Román Vívószövetség méltatásában, amelyben hősként jellemzik őt, aki a hazai tőrvívás aranygenerációjának tagjaként inspirált és össztönzött mindenkit.

Megismerte a sikert és a dicsőséget. Egy odaadó sportoló, erős karakter, kiegyensúlyozott ember mintaképe” – méltatta a sportszövetség.

Közérdekű hirdetés

Az 1938. október 9-én a kincses városban született Szabó Orbán Olga tornászként kezdte, de korán átváltott a tőrvívásra. Első edzője Ozoray Lajos volt. 1954-ben Románia ifjúsági bajnoka lett, ezt a teljesítményt háromszor megismételte, majd hétszer a felnőttek között szerzett országos bajnoki címet.

1956-ban olimpiai ezüstérmes lett egyéniben Melbourne-ben, 1962-ben világbajnoki címet szerzett csapatban, ezt követően kétszer lett világbajnoki második helyezett (egyéniben és csapatban: Párizs, 1965). 1956 és 1972 között összesen 5 olimpián szerepelt, 1968-ban és 1972-ben a román női tőrvívócsapat tagjaként két olimpiai bronzérmet ért el. 1969-ben a román csapattal ismét világbajnoki győzelmet aratott, 1970-ben pedig ezüstérmes lett. Ugyanebben az évben egyéniben világbajnoki bronzérmet szerzett.

Fotó: Román Vívószövetség

Edzőként Romániában és Magyarországon is dolgozott. Férje Szabó Sándor vízilabdázó, akivel 1959-ben házasodtak össze, 1990 óta Magyarországon éltek.

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.