Elhunyt 66 éves korában Demény Attila Erkel Ferenc-díjas kolozsvári operarendező, zeneszerző, zongoraművész, a Kolozsvári Magyar Opera rendezője – közölte kedden a kincses városi intézmény.

 

Elhunyt Demény Attila Erkel Ferenc-díjas kolozsvári operarendező, zeneszerző
Demény Attila zeneszerző szimfonikus hangversenyeket és operaelőadásokat vezényelt, több mint húsz operát rendezett Fotó: Forrás: Budapest Music Center

Demény Attila a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán 1979-ben végzett zongora és zeneszerzés szakon, majd 1987-ben a bukaresti Színház- és Filmművészeti Főiskolán operarendezői képesítést szerzett. A kolozsvári Állami Magyar Opera rendezője, majd főrendezője volt.

Számos színházi kísérőzenét szerzett, és több színházi produkció zenei vezetője volt.

Szimfonikus hangversenyeket és operaelőadásokat vezényelt, több mint húsz operát rendezett. Demény Attilát tavaly márciusban Erkel Ferenc-díjjal tüntette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából. A zeneszerző akkor a Krónikának azt mondta, nagy megtiszteltetésnek tekinti az elismerést, és azért is boldog, hogy kolozsvári zeneszerzőnek adták a rangos díjat.

„Természetesen nem a díjakért dolgozik az ember, de elégtétellel tölt el, ha honorálnak. Ha nem ülök mindennap a kottatartó előtt, fölöslegesnek érzem magam – és így van ez mindig, akkor is, ha koronavírus-járvány van éppen” – mondta a díjazott. Demény Attila zeneszerzői munkásságát kiváló szakmai felkészültség és a 20. századi zenei nyelveket sajátos hangvételben egyesítő egyéni stílus jellemezte. Ez a nem túlbonyolított, expresszionista beszédmód képes arra, hogy általa a századforduló fontos közép-kelet-európai történetei fogalmazódjanak meg.

Ő mutatta be először Erdélyben Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát (1992), és Bartók Béla Cantata Profanáját (1995). Zongoristaként több mint 300 egyéni szóló-, kamara-, és zenekari estje volt.

(Krónika / közlemény)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.