Szathmáry Sándor         1930-2022

Fájó szívvel közöljük Szathmáry Éva és családja bejelentését, hogy Szathmáry Sándor, szeretett férj és családapa 92 évesen, 2022. augusztus 16-án visszaadta lelkét teremtőjének. Gyászolja lánya, Dr. Szathmáry Éva és férje Tapolyai Péter, fia, Dr. Szathmáry Zoltán és neje Dr. Kayal Natarajan és unokája, Juhász András.

Szathmáry Sándor 1930. június 22-én született Szabolcs-Szatmár megyében, Kék községében. Szülei Szathmáry József és Gizella, mint kulákok 1944-ben lettek áttelepítve Kékről egy dunántúli téglagyárba. Sándor második gimnazista volt Munkácson, így került Pestre, ahol 14 éves legényként már munkát kellett keressen.  Először esztergályos szeretett volna lenni, de egy idős ismerőse rábeszélte, hogy szerszámkészítőnek tanuljon. Ez nagyon hasznos tanács volt, mert a jövője ezen múlt, amikor kivándorolt Amerikába.

Kitanulta a szerszámkészítő szakmát, de a vágya mindig a repülők voltak. 1948 körül, míg dolgozott a Kerepesi úti temető melletti Ruggyantaárugyárban, lehetősége nyílt, hogy pilóta legyen. Az orosz tanárnője, aki nagyon kedvelte, ajánlotta, hogy beszéljen férjével, aki egy magas rangú orosz tiszt volt. Így ennek segítségével került be az első Magyar Légierőhöz. Ebben az időszakban nagyon boldog volt, repült, tanított és titokban tudta segíteni a családját is.

Amikor a végső légikiképzésre került volna sor, a Kutuzov Akadémiára, Szovjetunióba szeretett volna menni tovább tanulni, álmai meghiúsultak. Mivel a kulák családi hátterét elhallgatta a jelentkezési lapról, később ez lelepleződött és kénytelen volt a légierőből kilépnie.

ReklámTas J Nadas, Esq

Nem sokkal később robbant ki az 1956-os forradalom, ahol aktívan részt is vett a szabadságharcban.  Főleg, mint mentős tevékenykedett, bár később sokakat segített át a határon Ausztriába. Szomorú szívvel hagyta el ő is Magyarországot. Egy évig volt Ausztriában a menekülttáborban, majd Hollandiából hajóval érkezett New Yorkba. Onnan Connecticut államba ment, majd véglegesen Clevelandban telepedett le. Itt élt feleségével, Erzsébettel és két gyermekével Evával és Zoltánnal.  A Chrysler autógyárban dolgozott több éven keresztül, mint szerszámkészítő és végül innen vonult nyugdíjba.

Magyarságát mindig büszkén vállalta, és minden adandó alkalommal segítette, támogatta a Nyugati Magyar Református Egyházat és a cserkészetet. Örömmel jött a Cserkesznapokra is, míg egészsége engedte. Lelke nem csak a légierőnél, hanem a magyarságára gondolva is magasra szárnyalt.

Szathmáry Sándor búcsúztatója 2022. augusztus 27-én, szombaton délelőtt 10 és 12 óra között lesz a Sunset Chapel-ben, mely címe 6245 Columbia Road, North Olmsted, Ohio 44070. Ezt követően örök nyugalomra helyezik a Sunset Temetőben. Virágok helyett adományaikat a Szent Jude Gyermekkórháznak küldjék a stjude.org/donate honlapon keresztül.

Szathmáry Sándor emléke legyen áldott és nyugalma csendes!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.