Tízéves hagyomány után idén elkerüli Marosvásárhelyt a Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó zarándokvonat. Az ok: javítják Nagyvárad és Kolozsvár között a vasúti síneket.

Szép hagyomány alakult ki az elmúlt években Kolozsváron és Marosvásárhelyen, hogy minden évben virággal, süteménnyel, baráti kézfogással köszöntötték a Budapestről Csíkszeredába, a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait.

Hagyományosan több százan vonultak ki a marosvásárhelyi nagyállomásra, ahol bő húsz percig állomásozott a vonat, azalatt pedig ünnepi köszöntők, imák hangzottak el és a helyiek szívélyesen köszöntötték az anyagországból érkezőket.

Tavaly tizedik alkalommal robogott be a Boldogasszony Zarándokvonat, amellyel háromszáz diák is utazott.

ReklámTas J Nadas, Esq

Kikerüli Marosvásárhelyt

Idén azonban nem tud az eddig megszokott útvonalon haladni a Misszió Tours által indított Boldogasszony Zarándokvonat, mert Nagyvárad és Kolozsvár között dolgoznak a vasúti síneken. Emiatt Kolozsvárt és Marosvásárhelyt is elkerülik a Csíksomlyóra igyekvő zarándokok. A május 16-án Budapestről a Keleti pályaudvarról induló Boldogasszony Zarándokvonat útvonala: Budapest-Szolnok-Püspökladány-Debrecen-Nyírábrány- Érmihályfalva-Nagykároly-Zilah-Zsibó-Dés-Déda-Maroshévíz-Gyergyószentmiklós-Marosfő-Csíkszentdomokos- Csíkmadaras-Madéfalva-Csíkszereda.

Sepsiszentgyörgyön is lehet köszönteni a zarándokokat

Az anyaországból Székelyföldre utazó zarándokok számára egy másik útvonalon is indítanak vonatjáratot.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Budapesten csatlakozik a Székely Gyorshoz majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladnak tovább.

Ennek az útvonala a következő: Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza/Kürtös, majd Arad-Déva-Gyulafehérvár – Brassó-Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda. A vonat a csíkszeredai megyeszékhelyre május 17-én, pénteken 21.45-kor robog be.

Az Össznemzeti Zarándokvonat idei díszvendége Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

(Székelyhon)

Borítókép: A marosvásárhelyi pályaudvar mindig megtelt a zarándokvonat érkezésére. Több százan üdvözölték tavaly is a vendégeket. Fotó: Haáz Vince

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.