Az Esztrád Színház produkciójában szeptember 29-én a csata időpontjában délután fél egykor, a Pákozdi Katonai Emlékparkban, az emlékmű körüli domboldalon 70 perces, sokszereplős zenés történelmi játékkal emlékeznek az ütközet 170. évfordulójára.

1848. szeptember 29-én a Velencei-tótól északra, Pákozd és Sukoró között a magyar csapatok visszaverték a Jellasics József báró, határőr ezredes vezetésével támadó horvát csapatokat. A pákozdi csata megmutatta, hogy a magyarságban megvan a kellő elszánás, hogy fegyverrel védje meg kivívott jogait, hogy vannak, akik a harc politikai vezetését vállalják, s hogy azokat a nép elfogadja vezetőinek.

Pákozd lehetővé tette azt, hogy a népképviseleti országgyűlés együtt maradjon, hogy a Honvédelmi Bizottmány és az ország felkészüljön az osztrák fősereg támadására, megteremtse a maga nemzeti hadseregét. A magyarok helytállása az ellenség felett aratott megsemmisítő győzelem nélkül is óriási jelentőségű volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történetében.

A nagy nap győzelemének mérlegét Csány László királyi biztos így vonta meg: „Ez volt az első nap, mely meggyőzött bennünket, hogy a seregekre bízvást lehet számolni, mert seregünknek a szerencsés eredmény morális erejét nevezetesen felemelte, úgy lehangolta büszke magabiztosságát az ellenségnek.”

Fotó: Esztrád Színház

Móga János altábornagy, a magyar csapatok vezérének jelentésében a csata során halottakban és sebesültekben nagyjából 100 főre becsülte a horvátok veszteségét. A magyar erőknek a beérkezett jelentések szerint 7 halottja és 37 sebesültje volt, más adatok szerint a magyar veszteség is összesen 100 fő körül lehetett. A pákozdi csatában külön ki kell emelni a honvédek és az önkéntes nemzetőrök helytállását, akik valójában ekkor kerültek első ízben szembe az ellenséggel, ugyanis  a magyar sereg mintegy 60 százaléka újoncokból állott.

A pákozdi győzelem jelentőségét méltatva Móga János óvatosan fogalmazott: „Ámbár seregünk egy teljes győzelmet vívott ki, mégis katonai nézetből ezen ütközetnek eredménye csekély; ellenben annál nagyobb erkölcsi hatást tett az új csapatra, amennyiben helyét első ütközés alkalmával diadalmasan meg tudta tartani.” Az országgyűlési biztosok szerint „szeptember 29. kiszámíthatatlan következésű nap; e csata döntött hazánk sorsa felett, nemzeti önállásunk első alapköve tegnap tétetett le, az elesettek vérével erősítve, minden ármány és viharok ellen”.

A produkcióban közreműködik Varga Miklós, Vadkerti Imre, Papadimitriu Athina, Sipos Imre, Makrai Pál, Varga Vivien, Varga Szabolcs és Sipos Áron, továbbá a makói Forgatós és a szegvári Dobbantó táncegyüttes 80 felnőtt és gyerektáncosa, 150 hagyományőrző gyalogos, 70 lovas és több száz Ifjú Nemzetőr.

A produkció megtekintése az érdeklődők számára ingyenes, az ülőhelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Az előadás élvezhetőségét két nagy méretű kivetítő is biztosítja.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.