Győzelmet aratott Azerbajdzsán hivatalban lévő elnöke a szerdán rendezett előrehozott államfőválasztáson, Ilham Aliyev a voksok 93,9 százalékát szerezte meg az urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) szerint.

A felmérések szerint a második helyen Zahid Oruj, az azeri parlament képviselője végzett, aki a voksok 1,8 százalékát tudhatja magáénak. A másik öt jelölt még ennél is kevesebb szavazatott kapott.
A felmérést az Állampolgári munkajogok védelmének ligája végezte el az amerikai Oracle Advisory Grouppal közösen.

ReklámTas J Nadas, Esq

A két szervezet képviselői sajtótájékoztatójukon úgy vélték, hogy “a Hegyi-Karabahban aratott győzelem hihetetlen támogatottságot biztosított”, ezért az exit poll adatai nem érték őket váratlanul.

Elmondták azt is, hogy a mostani választáson magasabb volt a részvétel, mint a legutóbbi szavazás alkalmával.

Az államfői tisztséget 2003 óta betöltő Ilham Aliyev a legutóbbi, 2018-as választáson a szavazatok 86,22 százalékát kapta.

(Origo)

Orbán Viktor gratulált az azeri elnök választási győzelméhez

Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Ilham Aliyevvel, Azerbajdzsán újraválasztott elnökével szerda este – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev az azeri államfőválasztáson.

A magyar kormányfő gratulált Aliyevnek az azerbajdzsáni elnökválasztáson aratott “óriási és vitathatatlan” győzelméhez.

Közölte: várja a Magyarország és Azerbajdzsán, valamint Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítését a magyar EU-elnökség alatt.

(Origo)

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.