Ismét terítékre kerülhet Erdély eladása, Románia területi integritásának kérdése a közelgő választási kampányban. Ezt Marcel Ciolacu román miniszterelnök mondta arra utalva, hogy egyes romániai politikai szereplők megint az erdélyi tematikával riogathatják majd a potenciális szavazókat.

Jön a kampány, és újra Erdély eladásával, az ország szétszakításával állnak elő. Jó emberek, senki nem szakítja szét az országot, s nem adja el Erdélyt. Jelenleg senki nem mer kikezdeni Romániával. Az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk

– fogalmazott a szociáldemokrata kormányfő.

Hozzátette:

ReklámTas J Nadas, Esq

Nem szabad átvenni a szélsőségesek retorikáját.

Az Erdély-kérdést egyébként Klaus Johannis is politikai célokra használta korábban. A román államfő 2020-ban azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és annak elnökét, Marcel Ciolacut, hogy segít a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a székelyföldi autonómiára vonatkozó törvénytervezet elfogadásában. Johannis akkor gúnyos hangnemben, magyarul köszöntötte a PSD-t. – A PSD azért harcol a parlament titkos irodáiban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserébe? – tette fel a kérdést egyebek mellett az államfő. Ciolacu egy néhány nappal ezelőtti interjújában kijelentette:

nem felejtette el Johannis vádját.

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője múlt heti, strasbourgi felszólalásában magyarul köszöntötte az EP-ülésén beszédet mondó Klaus Johannist. Emlékeztette arra: négy évvel ezelőtt az államfő a magyar nyelvet eszközként használta politikai ellenfeleivel szemben. Azt is elmondta, hogy Johannis válaszra sem méltatta az RMDSZ-nek a többség-kisebbség paktumra vonatkozó javaslatát.

Az európai kisebbségvédelemnek vannak olyan sikeres modelljei az Európai Unió tagországaiban, amelyekről Bukarestben még beszélni sem lehet

– hangoztatta Vincze Loránt Strasbourgban.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Illusztráció. Marcel Ciolacu miniszterelnök. Fotó: EPA / Robert Ghement

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.