Törökország és Azerbajdzsán kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában, a Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón.

Erdogan a beszédében a transzanatóliai gázvezetéket (TANAP) említette biztosítékként,

amely a dél-kaukázusi gázvezetékhez (SCP) csatlakozva egészen az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőről továbbítja Európa irányába a kitermelt földgázt. Erdogan a török-magyar kapcsolatokról szólva egyúttal megköszönte Magyarországnak azt a támogatást, amelyet a február 6-i dél-törökországi földrengések után a mentési munkálatok során nyújtott. Mint fogalmazott:

 segítő kéz a mélyreható baráti kötelékeink közvetlen megnyilvánulása volt. A magyar csapatok 35 honfitársunkat mentették ki sérülten a romok alól”

– tette hozzá. A török államfő egyúttal az orosz-ukrán háborúról is beszélt, a mielőbbi béketárgyalásokat és a háború lezárását sürgette.

ReklámTas J Nadas, Esq

(Mandiner / MTI)

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b2), valamint Lehoczki László, a februári törökországi földrengés után segítséget nyújtó magyar mentõcsoport tagja (j) és Hope nevû mentõkutyája Ankarában, az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón 2023. március 29-én. MTI/Bruzák Noémi

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.