Eredménytelenül zárult az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának pénteki fordulója kanadai és amerikai tisztviselők között.

Amerikai tisztviselők közölték, hogy a jövő héten folytatják a megbeszéléseket kanadai kollégáikkal.

Pénteken járt le a Trump-kormányzat által megadott határidő a 24 évvel ezelőtt életbe lépett, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó gazdaságát összefűző Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalására, korszerűsítésére. Donald Trump amerikai elnök ennek megfelelően értesítette az amerikai kongresszust, hogy szándékában áll aláírni a Mexikóval hétfőn létrejött kétoldalú megállapodást. Kanadának azonban négy nap tárgyalás után pénteken sem sikerült megegyezésre jutni Washingtonnal. A kétoldalú egyezmény szövegét októberre dolgozzák ki.

Mexikóváros beleegyezett, hogy bizonyos mennyiség fölött Washington 25 százalékos vámot vessen ki a mexikói gyártmányú személyszállító járművekre és alkatrészekre. Amerikai iparági források szerint a Trump-kormányzat az évi 2,4 millió darab gépjármű feletti többletre vetné ki a 25 százalékos vámot.

Ottawa és Washington között az egyik vitás pont az, hogy az amerikai kormányzat nagyobb hozzáférést követel Kanada zárt tejpiacához, míg a kanadaiak azt akarják, hogy Washington szándékaival ellentétben maradjon a hatályos rendszer a kereskedelmi viták rendezésére.

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter a hét elején megszakította európai útját, hogy Washingtonba utazzon a NAFTA újratárgyalásának ügyében. Beszámolók szerint a tárgyalások menete bizakodásra adott okot Ottawának, egészen addig, amíg nyilvánosságra nem került Trump álláspontja egy, a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújából. Ebben az amerikai elnök ugyanis leszögezte, hogy bármilyen egyezmény Kanadával csakis Washington feltételei alapján jöhet létre.

Emellett egy észak-karolinai beszédében Trump kijelentette, hogy szerinte Kanada évek óta kihasználja az Egyesült Államokat.

Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz a végső sorsa a háromoldalú szabadkereskedelmi egyezménynek, amely több mint évi ezermilliárd dollár értékű kereskedelmet érint. Amerikai lapértesülések szerint Trump utalt arra, hogy Kanada esetleg később csatlakozhat a Mexikóval kötendő kétoldalú egyezményhez.

Nyitókép: Evan Vucci

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.