A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta férfi kardvívócsapat 45:39-es diadalt aratott az ukránok elleni döntőben Antalyában, a vívó Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

Férfi kardvívócsapatunk legutóbb 2018-ban, Újvidéken, ugyanebben az összeállításban nyert Európa-bajnokságot. Szilágyi Áronéknak pénteken ráadásul nem úgy sikerült az egyéni verseny, ahogyan azt eltervezték: a legtovább Gémesi Csanád jutott, ő a negyeddöntőben búcsúzott. A csapatversenyben viszont újabb lehetőség adódott a fiúk előtt, és éltek is vele! A lengyeleket (45:32) és a franciákat (45:35) magabiztosan legyőzve meneteltek a döntőig, amelyben a spanyolokon (45:33), a németeken (45:44) és a törökökön (45:43) túljutó ukrán válogatott ellen léptek pástra.

Háromszoros olimpiai bajnokunk, a világranglista második helyezettje, Szilágyi Áron 5:2-re elbukta az első asszót a 29 esztendős Jurij Cap (FIE-57.) ellen, és az egész nap fantasztikusan teljesítő Gémesi (24.) is ugyanilyen arányú vereséget szenvedett a 2015-ben Európai Játékokon aranyérmes Andrij Jagodkával (30.) szemben, az ukránok tehát hat tus előnybe kerültek (4:10). Az egyéni világbajnok Szatmári András aztán rákapcsolt az eleinte rendkívül jól mozgó, 20 esztendős Vaszil Humen (116.) ellen, de fordítani nem tudott (13:15). Ellenben Gémesivel, aki 20:18-ra módosította az eredményt Cap ellen. Már-már úgy tűnt, Szilágyi Áron remek asszója után sima lehet (25:21), de Jagodka nem hagyta szertefoszlani az ukránok Eb-aranyról szóló álmait: 9:4-re nyert Szatmárival szemben, tehát átvette a vezetést Ukrajna (29:30). Gémesi korrigált Humennel szemben (35:34), majd ismét jött Szatmári, aki ezúttal stabil maradt, így Szilágyi három tus előnnyel érkezhetett a mindent eldöntő, utolsó asszóra (40:37). Klasszisunk kiválóan vívott, beállította a 45:39-es végeredményt az Európa-bajnoki fináléban!

Közérdekű hirdetés

„Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk Antalyában, hiszen három hét múlva világbajnokságot rendeznek Kairóban, vagyis egyáltalán nem volt könnyű felpörögni erre az Eb-re, az egyéni viadalokra nem is sikerült, de szerencsére elengedtük azt a pénteki napot. Ezt kellett tennünk, még akkor is, ha minden nehézség ellenére több volt mindannyiunkban – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szilágyi Áron a nap végén. – De nem volt egyszerű a csapatverseny sem, hiszen talán még sohasem tartottak minket olyan esélyesnek a végső győzelemre, mint ezen az Eb-n, ez a teher pedig azért nyomott bennünket rendesen, és szült is nehéz lélektani szituációkat a nap folyamán, ám szerencsére volt közöttünk egy vezérkos Gémesi Csanád személyében, mi pedig Szatmári Andrással követtük őt.”

A MAGYAR FÉRFI KARDCSAPAT EB-GYŐZELMEI
1930, Liege: Glykais Gyula, Gombos Sándor, Petschauer Attila, Piller György, Rády József
1931, Bécs: Gerevich Aladár, Glykais Gyula, Gombos Sándor, Kabos Endre, Petschauer Attila, Piller György
1933, Budapest: Gerevich Aladár, Kabos Endre, Kovács Pál, Maszlay Lajos, Piller György, Zirczy Antal
1934, Varsó: Erdélyi Jenő, Gerevich Aladár, Kabos Endre, Piller György, Rajcsányi László, Rajczy Imre
1935, Lausanne: Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Kabos Endre, Maszlay Lajos, Rajcsányi László, Rajczy Imre
1991, Bécs: Abay Péter, Bujdosó Imre, Nébald György, Szabó Bence
2018, Újvidék: Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron
2022, Antalya: Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron

 

VÍVÁS, EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANTALYA
FÉRFI KARD, CSAPAT
Negyeddöntő:
Magyarország–Lengyelország 45:32
Elődöntő: Magyarország–Franciaország 45:35
DÖNTŐ
Magyarország–Ukrajna 45:39

(Nemzeti Sport)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.