Energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködésről, újabb beruházásokról és az ukrajnai háborúról is tárgyalt a magyar küldöttság Dohában. Orbán Viktor kormányfő az arab országról egyebek közt elmondta, hogy „kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújt” és a béketáborhoz tartozik.

Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Dohában. A magyar kormányfő mellett részt vett a megbeszélésen Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Korom Ferenc nagykövet is – tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel utazott Dohába, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt. A kormányfő Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon.

ReklámTas J Nadas, Esq

A miniszterelnöki delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

A katari tárgyalások napirendjén a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése és a világpolitika aktualitásai szerepelnek – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar delegáció célja Magyarország energiabiztonságának fokozása, az ukrajnai háború kapcsán pedig a békés, diplomáciai rendezés támogatása a káros szankciós és háborús politika erőltetése helyett – tette hozzá Havasi Bertalan.

(Magyar Nemzet)

 

Orbán Viktor miniszterelnök arról számolt be a közösségi oldalán megosztott videóban, hogy „kimerítő és eredményes tárgyaláson” vannak túl a katari emírrel. A kormányfő felidézte, hogy „az elmúlt évben megtanultuk, hogy

Katar kulcsfontosságú ország Európa számára.

A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság”.

Az arab országról Orbán Viktor azt is elmondta, hogy „kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújt”, nem mellesleg pedig a béketáborhoz tartozik. „Abban érdekelt, hogy az orosz-ukrán háború minél hamarabb lezáruljon és hajlandó is a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni” – hangzott el.

A magyar miniszterelnök ezután bejelentette, hogy ezentúl

Magyarország is vásárol majd gázt Katartól.

„Jó perspektíva nyílt meg a katari-magyar gazdasági együttműködés előtt”

„Több lábon állni még mindig jobb, mint egyetlen lábon” – szögezte le Orbán Viktor. Majd azzal folytatta, hogy a katari tárgyalópartnereikkel egyetértettek infrastruktúra-fejlesztésben, reptérfejlesztésben, sőt még a mezőgazdaság területén is kötöttek megállapodásokat.

„Jó perspektíva nyílt meg a katari-magyar gazdasági együttműködés előtt” – zárta gondolatait a kormányfő.

A bejelentésről szóló videót alább tekinthetik meg:

 

(Mandiner)

Borítókép: Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.