Klaus Iohannis államfő pénteken, a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy a magyar kisebbség hozzájárul „a modern, sikeres és befogadó román társadalom megszilárdításához”.

„A civilizációk szimfóniájához hozzájáruló, büszkén vállalt hagyományai és öröksége, illetve

„kulturális, tudományos, szellemi és politikai személyiségeinek tevékenysége révén a magyar kisebbség a modern, sikeres és befogadó román társadalom megszilárdításának megbecsült támogatója”

– idézi Iohannis üzenetét az Államelnöki Hivatal közleménye.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az államfő szerint a társadalom megszilárdítására irányuló törekvéseket ebben a választási évben újra meg kell erősíteni.

„Kívánom a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, hogy a mai ünnepség a közösség örömét hozza el számukra, és erősítse a jövőbe vetett bizalmukat. Maradjunk egységesek és szolidárisak a Románia számára fontos projektekben”

– fogalmazott az államelnök.

Iohannis egészséget és békét kívánt a magyaroknak, „virágzó életet egy jól fejlett társadalomban”, amely a kulturális sokszínűség értékeire és lehetőségeire épül. Kiemelte továbbá a magyar kisebbség hozzájárulását Románia demokratikus törekvéseihez, valamint az Európai Unió és a NATO tagjaként elért megvalósításaihoz.

„A történelem megmutatta, hogy a bölcsesség, a kölcsönös ismeret és az együttélés tapasztalata fel tudta építeni a párbeszéd és a szolidaritás minden kihívásnak ellenállni képes hídjait a román többség és a magyar kisebbség között.

A múlt teljes megértése, valamint társadalmi és gazdasági projektjeink európai jövőt kell, hogy kínáljanak az új nemzedékeknek, itt, azon a helyen, amelyet a magyar nemzetiségű román állampolgároknak teljes mértékben jogukban áll anyanyelvükön otthonnak nevezni” – szögezte még le üzenetében Klaus Iohannis.

(Székelyhon)

Borítókép: Klaus Iohannis. Fotó: Román Elnöki Hivatal

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.