Ismét kudarcba fulladt az izraeli kormányalakítás

Az izraeli parlament szerda éjszaka megszavazta saját feloszlatását, majd csütörtök hajnalban jóváhagyta azt az indítványt, amely új parlamenti választás kiírását írja elő jövő év március 2-ra.

Szerda éjfélkor járt le az a 21 nap, amelynek végén a kneszetnek fel kellett oszlatnia magát és új választásokat kiírni, mert egyik párt sem tudott kormányt alakítani a szeptemberi választások után.

Izrael történetében először rendez­nek egy éven belül háromszor parlamenti választást, és most először alkalmazták a kormányalakítás kudarcára vonatkozó törvényt, amelynek keretében fel lehet oszlatni a parlamentet.

A pártok, a Kék-fehér és a Likud egymást okolják a kormányalakítás kudarcáért. Benjamin Netanjahu ügyvivő kormányfő szerint a Beni Ganz vezette Kék-fehér nem volt hajlandó a kompromisszumra, utóbbi szerint viszont a Likud nem alkudott meg sem a jobboldali–vallásos tömb feloszlatásában, sem a rotá­ciós kormányzás sorrendjében.

(Magyar Hírlap / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.