Ferenc pápa is elítélte az Európai Bizottság azon törekvését, hogy a kereszténységre, azon belül is a karácsonyra utaló kifejezéseket eltüntessék a testület kommunikációjából. A katolikus egyházfő szerint nem szabadna, hogy az EU az ideológiai gyarmatosítás útjára lépjen. A magyar kormánypártok soraiból Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője üdvözölte a Szentatya szavait – írja a magyarnemzet.hu.

Ferenc pápa nagyon kemény hangvételű nyilatkozatban bírálta az Európai Uniót, miután annak irányadó szerve, az Európai Bizottság (EB) kitiltotta volna a hivatali kommunikációból a karácsony kifejezést, sőt, kimondta volna azt is: nem feltételezhető, hogy Európában mindenki keresztény, és mindenki megtartja a keresztény ünnepeket – írja a portál. A katolikus egyházfő ciprusi és görögországi látogatása után újságíróknak azt mondta a történtekkel kapcsolatban:

A történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni. Gondoljunk csak Napóleonra. Gondoljunk a náci diktatúrára, valamint a kommunistákra.

Szerinte a történelem során egyik ilyen anakronizmus sem működött. Ferenc pápa azt a Brüsszelben nem túl népszerű véleményt is megfogalmazta, miszerint az EU-nak vissza kellene térnie az alapító atyák szellemiségéhez.

Közérdekű hirdetés

Az Európai Uniónak óvatosnak kell lennie, nem léphet az ideológiai gyarmatosítás útjára, mert ez megosztja az országokat, és bukásra ítéli az uniót

– fogalmazott. Kijelentette azt is, hogy az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket.

Veszélyes, ha van egy szuperhatalom, amely gazdasági, kulturális és szociális értelemben is diktál a többi országnak

– érvelt. Magyarországról a kormánypártok szintén ellenérzésüket fejezték ki. Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán úgy kommentálta a bizottsági próbálkozást:

Nem adjuk sem a szabadságot, sem a toleranciát és Európát sem. Nem ezért harcoltunk Közép- és Kelet-Európában.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szintén kommentálta Facebook-oldalán Ferenc pápa szavait.

Tökéletes, józan gondolatok. Bízzunk benne, hogy lesz foganatja Brüsszelben

– fogalmazott a képviselő. Árulkodó az is, hogy az EU-t már maga mögött hagyó Egyesült Királyságból is támogatást kapott az egyházfői üzenet. Jacob Rees-Moog brexitáprti konzervatív politikus, a brit kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter a Twitteren csak annyit írt:

Mindezt Szent Péter utódja mondja.

Forrás: magyarnemzet.hu; Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.