A következő pár sor olyan örökérvényű mondatokat tartalmaz, amelyeket nem csak karácsony és újév idején érdemes fellapozni, hanem az év bármelyik szakában. A clevelandi magyar felekezetek vezetői idén sem zárták az évet anélkül, hogy megfogalmazták volna karácsonyi és hálaadó üzenetüket mindazok számára, akik befogadják azt szívükbe.

YouTube player

Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuélnek neveznek – a Bethánia Baptista Gyülekezet vezetője szerint karácsony lényege az, hogy velünk van az Isten. Jézus azért jött, hogy segítsen rajtunk. Deák Zsolt szerint az ünnepek idején sokan különösen magányosak. Elvesztett szeretteik hiánya nyomasztja őket, vagy pedig az, hogy az élő családtagok között megromlott a viszony. A bűn falakat emel az emberek közé, de Jézus az, aki ki tud bennünket békíteni Istennel, és rajta keresztül egymással, embertársainkkal: Úgy szeressük egymást, ahogyan Ő szeret minket. Az új év mindig új lehetőséget kínál: lehet újat kezdeni, másképp folytatni, javítani. Az új esztendőben törődjünk többet azzal, amit Isten szeretne mondani nekünk, engedjük, hogy formáljon bennünket. Naponta szánjunk keressük Őt, és olyan emberek társaságát, akik már most szoros kapcsolatot ápolnak Istennel.

Amikor az ember az Istennel való kapcsolatát akarja leírni, gyakran elakad a szava. Ezért olyan nehéz egy mondatban megfogalmazni Nt. Tóth L. Péter számára a karácsony lényegét egy gondolatban. A Lorain-i Magyar Református Templom lelkésze szerint ez az ünnep a legnagyobb reménységet jelenti az emberiség számára. A karácsony egy inspiráció arra, hogy Isten szeretetét visszatükrözzük azok számára, akik kedvesek nekünk. Az istenképűség akkor valósulhat meg bennünk, ha azokat az embertársainkat is szeretni próbáljuk, akiket nem mindig könnyű. Az új év első napjaiban próbáljuk meg a sikertelenségeket sikerré változtatni, és az a reménység hassa át lelkünket, hogy mindig jobbá tudjuk tenni az életünket. Ami a legfontosabb: ezt a döntést nem csak ilyenkor, hanem az év bármely napjának a reggelén megtehetjük.

Bóna Richárd atya, a Szent Imre és Szent Erzsébet Római Katolikus Templomok plébánosa rámutatott arra, hogy van kiút a sötétségből, a bűnből, mert karácsonykor eljött a Megváltó. Isten megadja nekünk a lehetőséget, hogy vele éljünk igazán boldog életet. A karácsony egyfajta bizonyosság is, hogy Isten betartotta az ígéretét: elküldte értünk a Fiát. Ezért mi köszönettel, hűséggel és hálával tartozunk. Isten felé irányuló szeretetünket úgy tudjuk leginkább kifejezni, ha önfeleláldozó jelenléttel, őszinte figyelemmel és kedvességgel viszonyulunk a körülöttünk lévőkhöz. Az új évnek pedig úgy álljunk neki, hogy előbb vessünk számot azokról a segítségekről, amelyeket kaptunk 2022-ben az Istentől.

A karácsony a gyermek jelenvalóvá válása az életünkben, a családi együttlét ideje. Karácsony üzenete pedig, hogy Isten jelenvalóvá válik életünkben. Boksay Péter atya, a brunswick-i Szent Emilián Görögkatolikus Templom plébánosa arra buzdítja híveit, hogy az imádság, az Istenben való elmélyülés minden időszakban segítségünkre jöhet, különösen akkor, amikor a túlvállalt hétköznapjaink következtében megjelenik a stressz kapcsolatromboló hatása. Az új esztendő sok jót tartogathat számunkra, hiszen Isten ajándékozó kegyelme folyamatosan velünk van. A másik tényezőt viszont mi magunk jelentjük, mi generálunk sok mindent magunk körül, főként hozzáállásunkkal. Péter atya szerint érdemes elemzéssel, önvizsgálattal kezdeni az évet, tanulni saját hibáinkból és a történelem viharaiból.

Nt. Tamásy Éva, a Nyugatoldali Magyar Evangélikus Templom lelkésznője számára a karácsony fényét egy személyes emlék különösen gazdagítja. 1998 szentestéjén – Jézus születésével egyidőben – kapták meg férjével az örömhírt: megszületett Magyarországon a kisfiú, akit örökbe fogadhatnak. A fiuk ma már huszonéves fiatalember, de az emlék varázsa még mindig megmelengeti mindegyik szentestéjét a családnak. A legnagyobb karácsonyi ajándékot mindannyian megkaptuk Jézusban, akkor vajon miért próbáljuk meg materiális dolgokkal évről évre túlszárnyalni azt, amit nem lehet? Ha valóban megszületett a lelkünkben Jézus karácsonykor, akkor nem kell félnünk az új esztendőtől sem.

Mivel szeretem az Istent, értékelem, hogy elküldte az ő egyszülött fiát, hogy engem megmentsen. Számomra a karácsony a legnagyobb örömhír – fogalmazott Dr. Marton Máriusz, a Westlake-i Hetednapi Adventista Gyülekezet vezetője. Jézus hivatása az örömhír maga, az evangélium hirdetése és a szabadulás meghozása a bűn rabságában lévőknek. Jézus jellemének az alapja a szeretet: azért jött, hogy összeforrassza a viszályban lévő kapcsolatokat, és rámutasson arra, hogy kezet kell nyújtanunk azoknak, akikkel széthúzásban vagyunk.  Az ünnep sosem magunkról, hanem Krisztusról szól. Az év első hónapjában tiszta lapot hajtunk, új, fehér fejezetet kezdünk. Hogy mi kerül bele?  Csak tőlünk függ!

Kegyelemben és áldásban gazdag esztendőt kíván Önöknek a Bocskai Rádió szerkesztősége!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.