Modern tetoválás
Modern tetoválás

A tetovált emberek csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a hepatitis C vírusával (HCV), mint azok, akiknek testét nem díszíti „varrás” – erre a következtetésre jutottak a New York-i Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Hepatology című folyóiratban ismertették.

A hepatitis C főként vérrel való érintkezés útján terjed – 1992 előtt vérátömlesztéssel is fertőződhettek a betegek, de szerepel az okok között intravénás droghasználat is.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 3,2 millióra tehető a hepatitis C vírusával fertőzött személyek száma. Többségük nem tud a betegségéről, amely sokáig tünetmentes marad. A HCV szerepel a májrákot kiváltó vezető kórokok között, és ez a májátültetés leggyakoribb indikációja az Egyesült Államokban. A vírussal fertőzöttek 70 százalékánál alakul ki krónikus májbetegség, s öt százalékuk májzsugorban vagy májrákban hal meg.

A jelenlegi vizsgálat során a kutatók 2004 és 2006 között három New York-i körzet kórházaiban csaknem kétezer személyt kérdeztek ki arról, hogy van-e tetoválásuk, valamint esetleges HCV-okozta májmegbetegedésük. Adataik szerint a hepatitis C-ben szenvedők 34 százaléka rendelkezett tetoválással, míg a nem tetováltak között a betegek aránya 12 százalék volt. A vizsgálat során csak olyan eseteket vettek figyelembe, ahol kizárható a vérátömlesztéssel vagy intravénás droghasználattal való fertőzés valószínűsége.


„A tetoválás kockázati tényezőt jelent” – hangsúlyozta Fritz Francois, a tanulmány társszerzője, hozzátéve azonban, hogy a vizsgálat során nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a tetoválás és a hepatitis C-fertőzés között.

Scott Holmber, a CDC szakértője óvatosságra int a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban, mondván, hogy az anonim kikérdezés ellenére a droghasználók aligha vallják be a kábítószerezést, és nem lehet kizárni annak az eshetőségét sem, amikor valaki még a tetoválás előtt fertőződik meg.

Forrás: Halálos veszély fenyegeti a tetováltakat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.