Székely Csaba író Az igazság gyertyái című, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál bemutatott drámájáért, Cári Tibor a darabból készült előadás zenéjéért és sound designjáért, Bács Miklós pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rokonok című előadásában nyújtott alakításáért kapta meg a román színházi szövetség, az Uniter díját.

A Román Országos Színházi Szövetség, az Uniter május 27-én, hétfőn este, a bukaresti Ion Luca Caragiale Színházban adta át a 2023-as évad legjobbjainak járó elismeréseket. A jelölteket a romániai színházakban 2023-ban játszott előadások közül választotta ki a szakmai zsűri, a grémiumot Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki és Octavian Szalad színikritikusok alkották.

Székely Csaba szerint Az igazság gyertyái marosvásárhelyi előadása szerencsés csillagzat alatt született. A hatalmas és kiváló társulatból kiválasztott szereplőgárdája egy emberként dolgozott a siker érdekében. Az is segített, hogy a hármasuk Sebestyén Abával meg Cári Tiborral mindig harmonikusan és eredményesen működik együtt, és általában visszhangja is van annak, amit csinálnak. Megtisztelőnek érzi és az integrativitás jeleként értékeli, hogy a román kritikusok „a legnagyobb román írók” között emlegetik.

ReklámTas J Nadas, Esq

Darabja egy vallási, felekezeti és világnézeti szempontból kivételesen sokszínű falut mutat be, amelynek lakói közé a hatalom gyűlöletet csöpögtet, és ezzel szétveri az addig jól működő közösséget. Hogy ki miért – hiszékenységből, számításból, szolgalelkűségből – kerül a gyűlölet uszályába, talán mindegy is. A lényeg az, hogy akadnak, akik józanok maradnak és ellenállnak. A manapság szintén elharapódzó gyűlölettel szemben nekünk is józanoknak kellene maradnunk, véli Székely.

https://kultura.hu/uploads/media/default/0003/10/thumb_209274_default_big.jpg
Cári Tibor. Fotó: Facebook/Uniter

Cári Tibor szerényen úgy fogalmazott Az igazság gyertyái zeneszerzői díjára vonatkozóan, hogy az érdem elsősorban az előadásé, amely, mint ezt az ünnepség után a zsűri tagjai is megerősítették, akár több díjra is érdemes lett volna. Az általa szerzett zenét ő is hangszerelte, az öttagú zenekart ő készítette fel, és a dalokat is ő tanította be a kiváló hangú színészeknek, vagyis szinte együtt lélegzett a produkcióval, amelyet ősszel is elkísér Budapestre. (Az előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon szeptember 2-án  látható.)  Zeneszerzőként a zsidó hitre tért szombatosok történetéhez igazodva a zsidó és a székely hangulatok, valamint a mai hangzás fúziójára törekedett.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Bács Miklós színművész kapta a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rokonok című előadásában nyújtott alakításáért. A Bocsárdi László rendezte előadásban a színész a polgármester és a polgármester titkára szerepeket alakítja.

További magyar vonatkozású Uniter-jelölések

A legjobb előadásnak járó díjra jelölték a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című, Tomi Janežič  rendezte előadását, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bocsárdi László rendezte, Iráni konferencia című előadását.

A legjobb rendezés kategóriában a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadását jelölték Nagy Botond rendezésében. Az előadást a legjobb fénytechnikáért járó díjra is jelölték. Szintén a legjobb rendezésért nominálták Horváth Hunor Woyzeckjét, amelyet a nagyszebeni Radu Stanca Színház német társulatával készített, valamint a Kovács Írisz rendezte Tschicket, amelyet a Temesvári Állami Német Színház mutatott be.

A legjobb női főszereplőnek járó díjra jelölték B. Fülöp Erzsébetet Az igazság gyertyáiban nyújtott alakításáért.

A debüt kategória jelöltjei között Ricz Ármin rendező is ott volt, akire a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával színre vitt, A tavasz ébredése című előadás kapcsán figyelt fel a szakma.

(Kultúra)

Borítókép: Székely Csaba író az UNITER, a bukaresti színházi szövetség díjátadó gáláján. Fotó: Facebook/Uniter

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.