Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által az államalapítás ünnepe alkalmából odaítélt állami kitüntetéseket adtak át tegnap a Csíkszeredai Főkonzulátus Lázár-házának dísztermében.

A hat székelyföldi kitüntetett közül hárman háromszékiek: Gazda Klára sepsiszentgyörgyi néprajzkutató, Demeter Lajos sepsiszentgyörgyi könyvtáros, helytörténész, valamint Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész.

Tóth László, Fazakas János, Gazda Klára, Vetró András, Antal Zsolt és Demeter Lajos. Fotó: FOTÓ: Kovács Hont Imre / Hargita Népe

„A kitüntetés csak azokat illeti meg, akik hiteles emberek, akik hisznek abban, amit tesznek. (…) Az önök életútja és a hivatásukban végzett tevékenységük büszkeséggel tölt el bennünket. Azzal a büszkeséggel, hogy közösségünkben ilyen nagyszerű emberek ilyen nagyszerű terjesítményekre képesek” – mondotta többek között Tóth László főkonzul, majd Percze László konzul felolvasta a laudációkat.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Gazda Klárának az erdélyi magyar etnográfia és folklorisztika területén elért kutatási eredményei, valamint nagy hatású oktatói munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét,

Demeter Lajosnak „Háromszék történetének, különösen a vármegye 1848–49-es emlékeinek feltárását szolgáló helytörténeti kutatói és publikációs tevékenysége elismeréseként

és Vetró Andrásnak az erdélyi magyarság identitásának és kultúrájának megőrzését, illetve továbbadását szolgáló, több évtizedes alkotóművészi és oktatói tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

A rendezvényen közreműködött a csíkszeredai Mercurium együttes.

További kitüntetettek: Fazakas János néptáncpedagógus, a Maros Művészegyüttes volt tagja, a mezőmadarasi Árvalányhaj Néptánccsoport oktatója (Magyar Arany Érdemkereszt), valamint Ferencz Sándor Csaba karnagy, a Nyárádszeredai Elméleti Líceum nyugalmazott zenetanára és Antal Zsolt táncművész, táncoktató, koreográfus, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagja (Magyar Ezüst Érdemkereszt).

Iochom István / Háromszék

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.