Kétnyelvű helységnévtáblákat helyeztek ki hétfőn az úzvölgyi katonatemetőnél, miután Hargita Megye Tanácsa telekkönyveztette a településen áthaladó megyei utat. Két tábla a volt honvédkaszárnyák előtt, a másik kettő pedig Dormánfalva irányába mintegy három kilométerre kapott helyet.

Miután októberben jogerős bírósági ítélet született arról, hogy az úzvölgyi katonatemető és a közeli egykori kaszárnyasor Csíkszentmárton közvagyonának része, az elmúlt időszakban újabb lépések történtek a Hargita és Bákó megye közötti határvitában is.

Hargita Megye Tanácsa sajátjaként telekkönyveztette az elnéptelenedett településen áthaladó utat, ez a folyamat október 12-én ért véget.

Utána 15 napon keresztül fellebbezhettek volna a döntés ellen, de mivel ezt senki nem tette meg, október 27-én véglegessé vált. Ennek hatására aztán november elején született meg a döntés egy csíkszentmártoni tanácsülésen arra vonatkozóan, hogy helységnévtáblákat helyezzenek ki Úzvölgye határaiba.

 

Fotó: Pinti Attila

 

A négy tábla a múlt hét végén érkezett meg, hétfőn pedig ki is helyezték ezeket: kettő a volt honvédkaszárnyák előtt, a másik kettő pedig mintegy mintegy három kilométerre kapott helyet Dormánfalva irányába.

 

Fotó: Pinti Attila

 

A helységnévtáblák ünnepélyes felhelyezésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Hajdú Gábor parlamenti képviselőjelölt és Tánczos Barna szenátorjelölt mellett számos csíkszéki település polgármestere is jelen volt. Mint Borboly kiemelte:

a táblákra egyrészt azért volt szükség, mivel a határvita során a másik fél gyakran hangoztatta azt, hogy létezik ugyan egy Úzvölgye nevű település, ami Csíkszentmártonhoz tartozik, de az nem a katonatemetőnél van, hanem valahol máshol.

Így azonban, hogy telekkönyvek alapján kihelyezett helységnévtáblák jelzik a helyét, már nem lehet elvitatni, hogy a sírkert Úzvölgyében található. Hozzátette: a megyehatárt jelző táblát nem áll módjukban kitenni, amíg le nem zárul az erre vonatkozó per, de bízik abban, hogy az Úzvölgyét jelző helységnévtáblák a határvitában is segítséget fognak jelenteni, mivel tisztán mutatják, hogy a mostani Bákó megye tábla után még következik egy település, amely Hargita megyéhez tartozik.

Kalányos Ottó csíkszentkirályi segédlelkész, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációért felelős lelkipásztora megáldotta a frissen kihelyezett helységnévtáblákat, illetve Dajka Mihály tárogatós emelte az esemény hangulatát. Az ünnepség a székely himnusz közös eléneklésével zárult.

(Székelyhon)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.