Vágtázó lovon, nyereg és kantár nélkül, 15 nyílvesszővel hajtotta végre a bravúros mutatványt! 

Annyi tehetséges, példamutató magyar ember él körülöttünk. Megérdemelnék már végre, hogy végre róluk (is) szóljanak a hírek. Itt van például egy székely férfi, aki lovas-harcászati bemutatóival már évek óta színesíti az erdélyi falunapok, lovasesemények forgatagát. Titulálták már kedves őrültnek, bravúros mesterlövésznek és megszállott csodabogárnak is. Egy biztos: helyén a szíve és az esze. És most még rekordot is döntött! Pászka Lehelnek hívják.

pl03.jpg.600x0_q85

A fiatalember 1982-ben született, 2006 óta foglalkozik lovasíjászattal, 2008-ban lett a Kassai-iskola tagja. 2011-ben és 2012-ben világversenyeken is részt vett, előkelő helyezéseket elérve. Az utóbbi évek székelyföldi lovas ünnepeinek meghatározó személyisége. 2011-ben és 2012-ben világversenyeken is részt vett, előkelő helyezéseket elérve.


Mostani, 2015-ös rekordkísérletét kamerákkal is rögzítették, magát a rekordot pedig közjegyző és tanúk jelenlétében hitelesítették, hogy el tudják küldeni a megfelelő helyre, és Lehel bekerülhessen a Guinness rekordok könyvébe.

A mutatvány egyébként kifejezetten veszélyes produkciónak minősül. A lovon nincs se nyereg, se kantár, a kézben 15 nyílvessző. Ezeket kell belőni 15 céltáblába. Pászka Lehel kevesebb, mint 38 másodperc alatt hajtotta végre szédítő mutatványát, ami annyit jelent, hogy egy lövésre nagyjából 2 és fél másodperce maradt. Mit is jelent ez pontosan? Betölti a nyilat a vesszőbe, célra tart, feszít és old. Mindezt 2 és fél másodperc alatt, 15-ször egymás után. És mind a 15-ször célba talált.

Pászka Lehel már a 2014-es Székely Vágtán is sikeresen végrehajtotta mutatványát, ám akkor ezt a Guiness bizottság nem hitelesítette. Azóta is folyamatosan gyakorolt, hogy újra véghez tudja vinni elképesztő rekordját. Idén július 6-án mindez már tévékamerák előtt is sikerült neki.

Mikor megkérdezték Lehelt, mi motiválta, mi hajtotta, hogy újra nekivágjon a mutatványnak ő elmosolyodott és csak annyit mondott: „az, hogy székely vagyok”.

Lehel szerint a magyarok megmaradását a Honfoglalás korában pont, hogy a lovasíjászat tette lehetővé: „Tartozunk annyival őseinknek, hogy most, több mint ezer év múltán sem feledkezünk el róluk és gyökereinkről, és legalább a sport és a hagyományőrzés révén életben tartjuk az ősök szellemét, és tovább visszük, tovább örökítjük a lovas életforma szépségeit gyermekeink, unokáink számára” – mondta a székely rekorder.

Mi csak annyit mondhatunk, hajrá, Lehel! Ha te is úgy gondolod, ez a kiváló székely fiatalember megérdemli, hogy minél többen értesüljenek bravúros világrekordjáról, oszd meg a cikket!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

Forrás: vilaghalo.info

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.