Május 12-14. között zajlott Floridában az az első magyar-amerikai csúcstalálkozó és konferencia, amely kiemelten foglalkozott üzleti, kulturális, oktatási és közösségi kapcsolataink erősítésével. A Hungarian Summit egyik fő célja volt, hogy a hagyományos kulturális értéken túl bemutasson egy mai, modern Magyarországot az amerikai társadalomnak. 

YouTube player

.

Pazaurek Piros, a HungarianHub elnöke, egyben a Hungarian Summit főszervezője elmondta, hogy már az első napon olyan pozitív visszajelzések érkeztek a résztvevőktől, ami megerősítette őt abban, hogy érdemes volt minden fáradozás. Magyarország tiszteletbeli konzulja hozzátette, hogy a megnyitó ceremónia közel 150 emberrel valósult meg, ami már magában sikernek könyvelhető el. Számos olyan gazdasági és közösségi vezető felszólalt, akik előadásukban aláhúzták annak fontosságát, hogy a gazdasági és üzleti szférán kívül gyümölcsöző lehet az amerikai-magyar kulturális, felsőoktatási vagy sporttevékenység is. Maga a Hungarian Summit egy hiánypótló konferencia, amely arra hivatott, hogy az érdeklődők kapcsolati tőkére tegyenek szert saját szakterületükön, amit aztán a két ország szellemi, gazdasági épülésére fordíthatnak. Különlegessége volt a három napnak, hogy kiemelt figyelmet kapott a sport. Két sportot szerető nemzet találkozott, volt lehetőség történetek megosztására, tapasztalatcserére. Színpadra lépett Nyári Bernadett, a Toxikóma film amerikai premierje a konferencián valósult meg, de hallhatta a közönség a Pécsi Tudományegyetem kórusát, és Vujity Tvrtko is szólt a közönséghez a színpadról. Az első visszajelzések mindenképp azt mutatják, hogy van igény a konferencia folytatására, fantasztikus eseményt tudhatnak maguk mögött a szervezők és az önkéntesek. 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is részt vett a Hungarian Summit programján. Arról, hogy magánszemélyek kapcsolatépítésén keresztül törekednek a szervezők hidat képezni az Egyesült Államok és Magyarország között, a következőképp vélekedett:  Számomra ez azt jelenti, hogy a diaszpórában élő magyarság ereje, tudása, képessége az nagyon nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a két ország kapcsolata szinte minden szinten, minden szempontból erősödjön, jobb legyen, megbízhatóbb legyen, stabilabb legyen, legyen ez hagyományápolás, legyen ez kutatás, legyen az oktatás, tudomány vagy bármilyen terület. Egy csoda, amit ma itt műveltek a szervezők. Tudás és profizmus – ezzel a két szóval asszociálta Amerikát Jakab István, aki kifejezte örömét az iránt, hogy nem csak lélekben, de különböző szakmai területeken is egyre szorosabb a kapcsolat a két ország között. A politikus a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökként a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program egyik vezetője is. A Magyarországról indult jótékonysági program kinőtte az ország határait az elmúlt tizenegy évben, és most már Amerikában is elérte a családokat. Az elsősorban magyar gazdákat megszólító projekt során összegyűjtik az ország különböző vidékein megtermett gabonát, majd az őrölést követően szétosztásra kerül a liszt, a nemzet kenyerének főalapanyaga. A Baranya megyéből indult ügy első alkalommal Böjte Csaba dévai gyermekeit támogatta. Az első évben 10 tonna gyűlt összesen, míg a tizedik évben már meghaladták az 1000 tonna gabonát is. A programra méltán büszke az anyaország, hiszen a Kárpát-medencei gazdatársadalmat is összekovácsolta az utóbbi években a Magyarok Kenyere. A program nem csak a lisztet jelenti, hanem a lelki közösséget, az egy kenyéren való elvet, az egymásért vállalt felelősséget szimbolizálja. Nem csupán rászorulóknak szánt adomány, hanem tudás, információ, támogatás, a fiatalok előtt példa. Jakab István úgy látja, hogy az Egyesült Államokban élő másfél millió magyar egyre inkább büszkébb hazájára, és a második, harmadik generációs magyarokat egy egészen új lelki kötődés kapcsolja Magyarországhoz.

Közérdekű hirdetés

Magyarország New York-i Főkonzulátusának tudományos és technológiai ügykekért felelős attaséja a felsőoktatási szekció munkájáról nyilatkozott. Novák Tamás és a főkonzulátus évek óta szívén viseli a magyar és az amerikai egyetemek közötti együttműködés fejlesztését, ezért rendkívül örült annak, hogy a felsőoktatási panelen belül anyaországi és amerikai szakemberek eszmecseréje megvalósulhatott. Az utóbbi évek sikeres projektjei a Tempus Közalapítvány segítségével valósultak meg. A Hungarian Summit egy fantasztikus terep arra, hogy a felsoktatás meghatározó szereplői megtalálják az amerikai és magyar egyetemek közös érdekeit, megoldják a felmerülő problémás kérdéseket, legyen szó hallgatókat, kutatókat vagy professzorokat érintő ügyekről. Bár a két felsőoktatási rendszer teljesen más, a magyar egyetemi szektor fejlődése azt mutatja, hogy a jövőben egyre inkább nemzetközileg versenyképes pályakezdőket fognak kibocsátani az anyaországi intézmények. Ami az Egyesült Államokat illeti: az amerikai hallgatók nem minden esetben kalkulálnak Magyarországgal, mint célországgal. Az európai országok között jobban ismerik Csehországot, Olaszországot, Franciaországot vagy Nagy-Britanniát. Rendkívül sok magyar származású tudós, oktató dolgozik, tevékenykedik az Egyesült Államokban. És közülük sokan ugye nagyon szívesen visszaadnak a közösségnek azzal is, hogy próbálnak lehetőségeket teremteni magyar diákok számára, vagy segítenek megtalálni azokat a kapcsolatokat az Egyesült Államokban, akik hasznosak lehetnek egy-egy anyaországi egyetem számára a kapcsolatépítésben. A floridai csúcstalálkozó pont ilyen kérdések kibeszélésére teremt platformot.

Trunkos Judit, a Robert Morris Egyetem politikatudományi adjunktusa vállalta, hogy a sportszekció élére áll az amerikai-magyar konferencia ideje alatt. A szekció célja volt bemutatni a sport és a felsőoktatás szoros kapcsolatát. Sportösztöndíj-lehetőségekről tartottak előadást jelenlegi és korábbi sportolók. Kitértek az ösztöndíj feltételeire, illetve arra, hogy az iskola milyen szerepet szán a sportolásra, és diplomázást követően hogyan lehet összeegyeztetni a sportot és a karrierépítést. Judit és férje is sportösztöndíjjal kerültek ki az Egyesült Államokba, és amerikai felsőoktatási egyetemen végeztek. Személyesen ismerik a nehézségeket és a felvételi szabályokat. Utóbbiak között lényeges az életkor, az angol nyelvtudás szintje, és a megfelelő teszteken való helytállás. Judit kapcsolatban áll magyarországi egyetemista fiatalokkal, akikben van nyitottság arra, hogy Amerikában tanuljanak sportösztöndíjjal. A sportban való jártasságon kívül nagyon fontos a nyitottság: az a hallgató, aki kijön, egy új kulturális és szociális környezethez kell, hogy alkalmazkodjon. Tapasztalatai szerint a kint végzett fiatalok körülbelül fele telepedik le az Egyesült Államokban. Ezeknek fő motivációja a családalapítás és a csábító munkalehetőség szokott lenni. Trunkos Judit a kaliforniai magyar közösség egyik vezetője, már több mint két évtizede, saját bőrén tapasztalja meg, milyen megőrizni a magyarságot Amerikában. Férjével gondosan ügyelnek arra, hogy kislányuk szépen beszéljen magyarul, és megismerje a magyar kultúrát. A Hungarian Summit sikerességét humorosan értékelte: Kifogytam a névjegykártyáimból, ami biztosan jó jel!

Lauer Rice Andrea, az Amerikai Magyar Koalíció elnökeként volt jelen a rendezvényen. Közösségi vezetőként nagy eredménynek tartja, hogy mintegy háromévnyi szervezés után végre személyes konferencián találkozhatnak az amerikai és magyar közösség kulcsszereplői. Előadásában három különböző témát érintett. A pandémiát nem csupán túlélte a magyarság, de innovatív megoldásokkal lett gazdagabb. A megfelelő tanulságokat levonva erősebben lehet kijönni a világjárványból a régi kerékvágásba. Egy fontos kihívás viszont még ott áll a magyar közösségi vezetők előtt: megoldást szeretnének készíteni arra, hogy a magyarul már nem beszélő, de magyar felmenőkkel rendelkező tagokat is minél hatékonyabban bevonják a közösségbe. Mindenképp úgy látja, hogy a Summit 5 különböző témája – az üzlet, oktatás, sport, kultúra, közösség – az élet minden területét lefedi, és a résztvevők még nagy sikereket érhetnek el együtt a jövőben. 

David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok egykori magyarországi nagykövete is tiszteletét tette az eseményen. Cornstein úr nemrégiben járt Magyarországon, ahonnan életre szóló élményekkel tért haza. A floridai csúcstalálkozón arra törekedett, hogy amerikai vállalkozások számára szimpatikussá tegye Magyarországot, és magyar üzletembereket győzzön meg arról, hogy megjelenjenek az amerikai piacon. Sajnos az ukrajnai háború mindenre rányomja bélyegét, ugyanakkor pozitívumként tekinthetünk arra, hogy a világ felkapta a fejét, és egyre többen felfedezik, hogy Nyugat- és Kelet-Európa között, Közép-Európában 120-130 emberből álló piac van. Ami az amerikai vállalkozásokat illeti, igazán kezdetlegesek még az említett régióban. David Cornstein úgy látja, hogy a magyarok számára túl hatalmas az amerikai üzleti világ, tehát könnyebb amerikai céget, munkahelyeket, jól fizető állásokat teremteni Magyarországon. A magyar embereket úgy értékelte, mint képzett, tehetséges és keményen dolgozó munkaerő. Olyan emberek, akik tudják, hogyan kell dolgozni, és nem riadnak meg a munkától. Véleménye szerint a megélhetési költségek bármely európai nagyvároshoz viszonyítva alacsonyak, és magyar kormány rendkívül támogató az üzleti szférában dolgozókkal kapcsolatban, az a politika célje, hogy együttműködjön az emberekkel. Magyarország csodás főhadiszállása lehetne azoknak az amerikai üzleteknek, amelyek letelepednek Közép-Európában. Reményét fejezte ki, hogy a második magyar csúcson is közösen gondolkodhat magyar szakemberekkel.

Jordan Jiloty, a NASCAR kormányzati és közösségi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a Hungarian Summit nagyszerű lehetőség a közösségnek, és a Dayton Beach számára is. Az amerikai autósport története valóban gazdag, ugyanakkor más, mint a magyar vagy az európai sportág. A csúcstalálkozó lehetőséget ad a sportág gazdag történetének megosztására, és a Daytona National Speedway eseményeinek A NASCAR mindig nyitott az új partnerkapcsolatokra, együttműködésekre a sportban. A találkozó alkalmas a tapasztalatcserére, arra, hogy a Daytona 500 példáján az európaiak tanulhassanak az amerikaiaktól, legyen szó szervezésről vagy verseny-lebonyolításról. Jordan Jiloty a vízilabdához kötődő személyes élményét is megosztotta a Bocskai Rádióval. A csapatsporttal néhány barátja ismertette meg, csodálatos élmény számomra az a néhány Florida környéki verseny, amin részt vett.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.