Oroszország beruházásainak bővítésére biztatja Indiát a szankciókkal sújtott olaj- és gázipari ágazatában, és jelezte szándékát arra, hogy kiterjesszék az orosz vállalatok értékesítési hálózatát Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában.

Oroszország gazdasága a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta a legsúlyosabb válsággal nézhet szembe, mivel a Nyugat súlyos szankciókat vezet be Moszkva ukrajnai inváziója miatt. Egyes nyugati szövetségesek pedig arra ösztönözték Indiát, hogy ítélje el Oroszország ukrajnai akcióit, miután Újdelhi tartózkodott az ENSZ-ben Moszkva – mint régi fegyverszállítója – elleni szavazáson.

„Oroszország Indiába irányuló olaj- és kőolajtermék szállításainak exportértéke megközelítette az egymilliárd dollárt, és egyértelmű lehetőségek állnak rendelkezésre ennek a növelésére” – mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az indiai orosz nagykövetség pénteken késő este kiadott közleménye szerint.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Érdekünkben áll indiai befektetéseket fogadni az orosz olaj- és gázágazatban, valamint az orosz vállalatok értékesítési hálózatát bővíteni Indiában”

– mondta Novak Hardeep Singh Puri indiai kőolaj- és földgázminiszternek.

Az Egyesült Államok a héten betiltotta az orosz kőolajimportot, Nagy-Britannia pedig közölte, hogy az év végéig fokozatosan megszünteti azt. Ezek a döntések várhatóan zavart keltenek majd a globális energiapiacon, ahol Oroszország a második legnagyobb nyersolajexportőr.

Az indiai állami vállalatok részesedéssel rendelkeznek orosz olaj- és gázmezőkben, hasonlóképpen orosz vállalatoknak is vannak indiai befektetései. A Rosznyeft például többségi részesedéssel rendelkezik az indiai Nayara Energy finomítóban. Néhány indiai vállalat orosz olajat is vásárol.

Oroszország arra számít, hogy a két ország folytatja az együttműködést az atomenergia békés célú felhasználása területén, beleértve a dél-indiai Kudankulam városában lévő atomerőmű új blokkjainak építését is – mondta Novak.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.